Pad vrijednosti dinara posljedica prognoza MMF i Fiskalnog vijeća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. lipanj 2013. u 18:26
Thinkstock

Ona je sugerirala da “odmjerenim izjavama i usuglašenim stajalištima” treba utjecati da “kapital ne bi odlazio pod prijetnjom rizika”.

 Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković ocijenila je u ponedjeljak da su na slabljenje dinara prema euru od skoro tri posto utjecale negativne ocijene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i državnog Fiskalnog vijeća (FV) o stanju proračuna, jer su izazvale povlačenje investitora.

Tabaković je na skupu u Gospodarskoj komori Srbije (PKS) istaknula da su oscilacije tečaja i slabljenje za tri posto posljedica "nimalo vedrih ocijena o srbijanskom proračunu" koju su priopćili stručnjaci MMF. Istodobno, ona je državnom Fiskalnom vijeću zamjerila što je u medijima spominjao "bankrot", utvrdivši kako nije istina da će država bankrotirati.

Ona je sugerirala da "odmjerenim izjavama i usuglašenim stajalištima" treba utjecati da "kapital ne bi odlazio pod prijetnjom rizika".

Tabaković je, kako navode elektronički mediji u Beogradu, naglasila da bi Vlada čim prije trebala ponuditi usuglašene protukrizne mjere za prevladavanje proračunskog deficita, ali da ne treba ići linijom manjeg otpora i ponuditi mjere "koje su najlakše za primjenu", među kojima su i smanjenja plaća u javnom sektoru.

Njezino je stajalište da se smanjenjem plaća smanjuje i kupovna moć građana, što ne može biti poticaj za proizvodnju.

"Ne postoji više ni jedan čovjek koji misli da ima vremena za demagogiju i premišljanje, vlada mora biti spremna na teške mjere", istaknula je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovana Tabaković.

Vrijednost dinara u odnosu na euro je od 31. svibnja sa 111,61 pala na 114,83 za jedan euro 10. lipnja.

Predsjednik srbijanskog Fiskalnog vijeća Pavle Petrović, ali i stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) upozorili su koncem svibnja da će se Srbija do kraja 2013. ili početkom 2014. suočiti s ozbiljnim financijskim problemima ne bude li uspjela obuzdati deficit u državnom proračunu.

Komentirajte prvi

New Report

Close