OTP cilja barem 25% tržišta u Sloveniji

Autor: Ana Blašković , 08. siječanj 2020. u 22:00
Foto: IVO ČAGALJ/PIXSELL

Šef grupe Sandor Csanyji najavio organski rast i/ili preuzimanja drugih banaka.

Mađarski OTP posljednjih je godina najaktivniji igrač na regionalnom tržištu; nakon što je lani kupio slovensku SKB banku, bivšu podružnicu francuske Societe Generale, banka planira daljnje širenje na slovenskom tržištu na kojem želi premašiti više od 25 posto udjela, rekao je u srijedu u Ljubljani direktor OTP-a Sandor Csanyi.

Na konferenciji za novinare Csanyi je potvrdio interes OTP-a da "dosegne od 25 do 30 posto udjela" na slovenskom bankarskom tržištu, organskim rastom i/ili preuzimanjem drugih banaka što zapravo podrazumijeva lidersku poziciju.

U 2018. udio OTP-a u Sloveniji po ukupnoj imovini bio je osam posto, a tržišni udio NLB-a kao najveće banke u zemlji gotovo 23 posto. Ulazak na slovensko tržište bila je dugogodišnja želja OTP-a, koji je ranije neuspješno konkurirao na tenderima za preuzimanje više banaka u vlasništvu države, rekao je Csany.

Sredinom 2019. OTP je od francuskog Societe Generalea kupio SKB banku, koja je tada imala oko 9 posto udjela na tržištu. Knjigovodstvena vrijednost SKB-a tada je iznosila oko 600 milijuna eura, a vrijednost transakcije nije objavljena. OTP je u Hrvatskoj četvrta banka po veličini, s udjelom od 9,95%.

Komentirajte prvi

New Report

Close