Operativna dobit Generali CEE holdinga 744 mil. eura

Autor: Tomislav Pili , 05. lipanj 2018. u 22:01
Luciano Cirina, predsjednik Uprave Generali CEE Holdinga, zadužen je za CEE regiju

U Hrvatskoj Generali želi veći tržišni udio u osiguranju vozila te dopunskom zdravstvenom osiguranju.

Talijanski osiguravatelj Generali s nekoliko novih akvizicija i partnerstava postavio je temelje za daljnji rast tržišnog udjela na hrvatskom i regionalnom tržištu. Kompanija je u utorak u Ljubljani predstavila rezultate za prošlu godinu te nove akvizicije na slovenskom i poljskom tržištu te partnerstvo s talijanskom bankom UniCredit. Slovenska prijestolnica nije slučajno izabrana s obzirom na nedavnu akviziciju slovenske osiguravateljne kompanije Adriatic Slovenice, treće u Sloveniji.

Kako je na konferenciji za novinare kazao Luciano Cirina, predsjednik Uprave Generali CEE Holdinga, podružnice Generali grupe "zadužene" za regiju srednje i istočne Europe u koju je uključeno i hrvatsko tržište, slovensko tržište već je konsolidirano, a kupnjom Adriatic Slovenice Generali će zauzeti drugu poziciju na slovenskom tržištu. Druga je akvizicija poljske Concordije, što će dodatno unaprijediti Generalijevu poziciju na najvećem tržištu srednje i istočne Europe. "Struktura portfelja u skladu je sa strategijom grupe u neživotnim osiguranjima uključujući dodatno potencijal unaprjeđenja poslovanja u području osiguranja u poljoprivredi", pojasnio je Cirina.

 

504 milijuna

eura iznosila je neto dobit Generali CEE Holdinga

Kanal distribucije
Prošlog tjedna dovršeno je i zaključenje ugovora o partnerstvu s UniCreditom u bankoosiguranju, dodao je Cirina. Izbor te banke za partnera na neki je način bio logičan za Generali s obzirom na to da je UniCredit među prvih pet banaka u državama srednje i istočne Europe. Generaliju se time otvara dodatan kanal distribucije bankoosiguranja. No, radi se i o važnom izvoru budućeg rasta premije i profitabilnosti, posebno na rumunjskom i hrvatskom tržištu, naglasio je Cirina. Što se tiče ključnih izazova na hrvatskom tržištu, Cirina je istaknuo povećanje tržišne prisutnosti rastom u osiguranju vozila te dopunskom zdravstvenom osiguranju uz povećani fokus na korporativne klijente.

Inače, od 6,2 milijarde eura zaračunate premije u državama srednje i istočne Europe, Hrvatska zauzima 1,2 posto. Što se tiče financijskih rezultata, Generali CEE Holding je u prošloj financijskoj godini ostvario operativnu dobit od 744 milijuna eura, sedam posto više nego godinu ranije dok je dobit nakon oporezivanja dosegla 504 milijuna eura, gotovo pet posto više, kazao je Gregor Pilgram, financijski direktor kompanije. U neživotnim osiguranjima zabilježeno je 3,62 milijarde eura zaračunate premije, a prednjači austrijsko tržište s 1,5 milijardi eura. Hrvatska je među 11 država pretposljednja, ispred Crne Gore, s 40 milijuna eura. U životnim osiguranjima premija je dosegla 2,56 milijardi eura, a hrvatsko je tržište doprinijelo s 36 milijuna eura, istaknuo je Pilgram.

Hrvatskoj tek 2,8% rasta
Makroekonomski pogled iznio je Miroslav Singer, glavni ekonomist talijanskog osiguravatelja. Za ovu godinu Singer predviđa Hrvatskoj gospodarski rast od 2,8 posto te nešto nižih 2,7 posto u idućoj godini. U većini država srednje i istočne Europe došlo je do poboljšanja makroekonomskih pokazatelja, posebno što se tiče fiskalne pozicije, dodao je Singer. "Proračunski višak ostvaren je nekoliko država što pruža prostor za djelomično apsorbiranje pritisaka povezanih s pregrijavanjem gospodarstva", istaknuo je Singer.

U tom kontekstu jedina iznimka je Rumunjska kojoj se fiskalna pozicija pogoršala. Kao dobar makroekonomski primjer istaknuta je Slovenija koja se brzo oporavila od recesije s dvostrukim dnom.  Ove godine slovensko bi gospodarstvo trebalo porasti 4,5 posto, ali iduće značajno manjih 3,3 posto. Međutim, u minuse slovenskog gospodarstva Singer je naveo veliki udjel državnog vlasništva te deficit i visok javni dug. 

Komentirajte prvi

New Report

Close