Očekuje se porast potrošnje trideseti mjesec zaredom što još nije zabilježeno od kada se vode podaci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. ožujak 2017. u 08:22
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Rast potrošnje zahvaljuje se, među ostalim, trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015. godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u četvrtak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u veljači, a očekuje se nastavak rasta potrošnje već 30. mjesec zaredom, i to po sličnoj stopi kao i mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u veljači za 2,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,2 do 2,7 posto.

Bila bi to slična stopa rasta kao i mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 2,6 posto na godišnjoj razini.

Tako bi se nastavio rekordni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji puta zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 30 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

"Očekujemo nastavak pozitivnih kretanja u trgovini na malo uslijed rasta dohotka kućanstava, kao rezultat promjena u sustavu oporezivanja dohotka, i rasta zaposlenosti", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Rast potrošnje zahvaljuje se, među ostalim, trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015. godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

A nove izmjene u oporezivanju dohotka, koje su stupile na snagu početkom ove godine, mogle bi dodatno potaknuti potrošnju, kažu analitičari.

Podaci o maloprodaji važni su jer će pokazati je li nastavljen snažan rast potrošnje i u prvim mjesecima ove godine.

S rastom od 3,6 posto osobna potrošnja bila je jedan od najvažnijih pokretača ubrzanja rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom lanjskom tromjesečju na 3,4 posto na godišnjoj razini, što je bio najbrži rast gospodarstva još od 2008. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close