Niske kamate ECB-a i nakon gašenja otkupa obveznica

Autor: Poslovni.hr , 19. studeni 2018. u 22:00
Francois Villeroy de Galhau, član Vijeća guvernera ECB-a, Foto: REUTERS

Središnja banka sugerira sporu normalizaciju politike.

Od Europske središnje banke (ECB) ne treba očekivati (pre)veliki zaokret u monetarnoj politici nakon gašenja programa otkupa obveznica, ako je suditi po izjavama njezinih čelnika. Kako prenosi Reuters izjave člana Vijeća guvernera ECB-a, Francoisa Villeroya de Galhaua, monetarna politika europske banke ostat će labava čak i nakon što krajem ove godine završi novčani poticaj kroz kupnju obveznica. K tome, ECB može prilagoditi svoju normalizaciju monetarne politike ako bude potrebno, dodao je u ponedjeljak Villeroy de Galhau koji je i guverner francuske središnje banke.

“Neto kupnje vrlo će vjerojatno završiti u prosincu. Završetak naših neto kupnji unatoč tome neće značiti i kraj naših monetarnih poticaja, daleko od toga”, kazao je taj dužnosnik ECB-a. Podsjetimo, analitičari smatraju da će gašenjem 2,6 bilijuna eura vrijednog otkupa obveznica ECB započeti s ciklusom podizanja kamatnih stopa. Time bi se kamatne stope u eurozoni počele podizati prvi put nakon osam godina. No, viša cijena novca ne očekuje se prije ljeta iduće godine.

Kada program otkupa obveznica bude konačno ugašen, Francois Villeroy de Galhau smatra kako će biti potrebno prilagoditi dinamiku normalizacije kamatnih stopa ovisno o podacima iz gospodarstva. Time se nadovezao na prošlotjednu izjavu čelnik ECB-a Marija Draghija koji je istaknuo da bi, u slučaju da bankovno kreditiranje presuši ili inflacija uspori, to “trebalo biti reflektirano u prilagodbi očekivane putanje kamatnih stopa u budućnosti”. Međutim, Draghi je izjavio da ne vidi razloga za posustajanje trenda rasta gospodarskih aktivnosti u eurozoni.

Komentirajte prvi

New Report

Close