Neuobičajena situacija na Forex tržištu

Autor: Poslovni.hr , 26. lipanj 2017. u 12:11
Foto: Thinkstock

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je razlog ovakve situacije različit vremenski horizont ulaganja različitih grupa investitora.

Kako bi povećali transparentnost i svojim klijentima dali još jednu korisnu informaciju o situaciji na tržištu, posljednjih godina sve više velikih FX brokerskih kuća, kao što je Admiral Markets, objavljuje ukupnu izloženost svojih klijenata pojedinim valutama. To znači da svatko može vidjeti koji postotak novca je trenutno uložen u kupovne i prodajne pozicije na pojedinim valutama te na taj način dobiti dodatnu potvrdu svojih predviđanja kretanja vrijednosti valuta.

Putem takozvanih COT izvješća, iste informacije već desetljećima objavljuje američka Komisija za nadzor tržišta futures ugovora. Kombiniranjem podataka s tržišta futuersa na valute i podataka dobivenih od FX brokera, moguće je dobiti dobru sliku o tome što većina sudionika na tržištu očekuje da će se dogoditi u bliskoj budućnosti s tečajevima najtrgovanijih svjetskih valuta.

Kada se usporede trenutni podaci s tržišta futuresa i podaci Admiral Marketsa, imamo poprilično neuobičajenu situaciju u kojoj većina investitora koji trguju preko Admiral Marketsa imaju potpuno suprotna očekivanja od sudionika na američkom tržištu futuresa i opcija. 

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je razlog ovakve situacije različit vremenski horizont ulaganja različitih grupa investitora. Naime, futuresima u pravilu trguju veliki institucionalni investitori koji ciljaju na mali, ali relativno sigurni prinos. To postižu kupnjom valuta koje bi mogle jačati u idućih nekoliko mjeseci. S druge strane, zbog iznimno povoljnih uvjeta trgovanja koji su dostupni preko FX brokerskih kuća, investitori mogu trgovati na kraćim vremenskim periodima, te profitirati na malim pomacima tečaja, kakvi se događaju gotovo svakodnevno. Takav način trgovanja je rizičniji, ali može donijeti veći profit.

Budući da je euro u odnosu na američki dolar u posljednja dva i pol mjeseca ojačao značajnih 5.7%, za očekivati je privremenu korekciju prije nastavka jačanja. Zbog toga, moguće je da će obje grupe investitora profitirati u idućim mjesecima, a ukoliko do korekcije zaista dođe, klijenti Admiral Marketsa koji po gore navedenim podacima očito trguju aktivnije od investitora na tržištu futuresa i opcija, mogli bi ostvariti značajno veći postotak prinosa.

Komentirajte prvi

New Report

Close