Neto dobit Allianz grupe 6,2 mlrd. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 26. veljača 2015. u 22:00
Allianz ima 85 mil. osiguranika/Davor Puklavec/PIXSELL

Prihodi osiguravateljne grupacije po prvi puta su premašili 120 milijardi eura.

Njemački Allianz, vlasnik istoimenog domaćeg osiguravatelja, imao je 6,22 milijarde eura neto dobiti prošle godine, objavila je ta grupacija.

Po prvi puta prihodi su premašili 120 milijardi eura dosegnuvši 122,3 milijarde što je više od deset posto rasta u odnosu na prošlu godinu. Broj osiguranika porastao je na 85 milijuna. "Geopolitičke napetosti, nastavljena tržišna kolebanja i daljnji pad kamatnih stopa tijekom 2014. godine doveli su do nižeg globalnog gospodarskog rasta od očekivanog," rekao je glavni izvršni direktor Allianza SE Michael Diekmann. "Usprkos svim tim izazovima, Allianz je ostvario vrlo dobre rezultate kada je riječ o prihodima, operativnoj dobiti i neto dobiti", dodao je.

Operativna dobit dosegnula je 10,4 milijarde eura pri čemu je ostvareni rezultat na gornjoj granici prognoza iz studenog prošle godine. Rast operativne dobiti ostvaren je u segmentu neživotnih osiguranja, u kojem se ostvari više od polovice dobiti grupacije. Snažan rast premija zabilježen je u Ujedinjenom Kraljevstvu, a bilo je i primjetno manje elementarnih nepogoda nego 2013. godine. U segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja, premije i operativna dobit zabilježile su dvoznamenkasti rast što u Allianzu pripisuju većoj potražnji za osiguravateljnim proizvodima u okruženju niskih kamatnih stopa. Do kraja ove godine Allianz očekuje 10,4 milijarde eura operativne dobiti uz moguća odstupanja od 400 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close