Narodna banka Srbije najavila žešću kontrolu

Autor: Marina Biluš , 22. kolovoz 2012. u 22:00

Narodna banka Srbije najavila je žešću kontrolu kreditora u toj zemlji. U obavijesti koja je u srijedu osvanula na njezinim internetskim stranicama stoji da će uz kontinuirano praćenje financijskog stanja i pokazatelja svih banaka u sustavu planirane neposredne kontrole NBS dodatno intenzivirati kontrolu u svim bankama u kojima postoji određena razina kreditnog rizika i u kojima struktura vlasništva može izazvati probleme u kontroli rada upravnih i izvršnih odbora vlasnika, odnosno dioničara.

“Kontrola boniteta i zakonitosti poslovanja banke, prije svega s aspekta identifikacije i procjene rizika kojima se banke izlažu, obuhvaća i kontrolu pravilnosti izvršene klasifikacije potraživanja banke i po toj osnovi izdvojene su posebne rezerve za procijenjene gubitke, što posredno utječe na kapital i druge pokazatelje poslovanja banke”, kažu u NBS-u. Objašnjavaju da su Privrednoj banci Beograd, Čačanskoj banci, Komercijalnoj banci, JUBMES-u i AIK-u uputili zahtjev da im hitno, najkasnije do 31. kolovoza, dostave podatke o broju i identitetu svih pravnih i fizičkih osoba koje se nalaze iza postojećih skrbničkih računa, kao i o njihovu pojedinačnom udjelu u ukupnom dioničkom kapitalu. NBS je, naime, prilikom sagledavanja strukture dioničara kod tih banaka primijetio znatan broj takvih računa pa je zahtjev kreditorima poslao “radi povećavanja transparentnosti takve vrste udjela u bankama”. Iz NBS-a su objavili i da su započeli neposrednu kontrolu boniteta i zakonitosti poslovanja s aspekta upravljanja rizicima u Razvojnoj banci Vojvodine, koja je u proteklom razdoblju u velikoj meri koristila državnu pomoć.

“Narodna banka Srbije ukazuje i na odgovornost svih drugih sudionika u kontroli i održavanju stabilnosti financijskog sustava, upravnih i izvršnih odbora banaka i dioničara, ali i vanjskih revizora, koji potvrđuju prikazuju li financijski izveštaji banke za određenu godinu istinito i objektivno financijsko stanje, poslovni rezultat i tijekove kapitala i jesu li načinjeni po međunarodnim standardima”, priopćili su iz NBS-a. Sve to uslijedilo je u vrijeme u kojem Srbiju još trese afera Agrobanka. Zbog golemih gubitaka koji su godinama bili prikrivani pokrenuta je istraga, a na meti su navodno i brojni poslovnjaci koji su poslovali s propalom bankom, a spominju se i neki političari. Upravo je kontrola te banke, odnosno njezin izostanak jedna od glavnih tema kada je riječ o tom skandalu. Naime, aktualni ministar financija i nekadašnji guverner NBS-a Mlađan Dinkić optužio je bivšega guvernera Dejana Šoškića da je svjesno prikrivao stvarno stanje u Agrobanci i tako pridonio njezinoj propasti, a Šoškić mu je odvraćao u sličnome tonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close