Nakon pola milijarde eura lani, RBI u minusu i u 2015.

Autor: Ana Blašković , 25. ožujak 2015. u 22:00
Karl Sevelda, čelnik RBI-ja, neće mijenjati poslovni model/REUTERS

RBI je možda prekasno krenuo rješavati nagomilane probleme u brzoj ekspanziji za što plaća visoku cijenu.

Austrijski Raiffeisen Bank International (RBI) najavio je da bi zbog drastičnog restrukturiranja, i u 2015. mogao poslovati s gubitkom.

Bit će to po svoj prilici druga zaredom godina minusa, nakon što je banka potvrdila 493 milijuna eura gubitka u 2014.zbog loših rezultata u Mađarskoj i Ukrajini. Nakon brze ekspanzije u srednjoj i jugoistočnoj Europi, druga po veličini austrijska banka, pod čijom kapom posluje domaći Raiffeisenbank, u posljednje vrijeme smanjuje svoju izloženost, a prošli mjesec objavljen je ambiciozan plan restrukturiranja.  Bankarski stručnjaci su za Reuters komentirali da je RBI možda prekasno pristupio rješavanju problema nagomilanih tijekom brze ekspanzije u regiju za što danas plaća visoku cijenu. Već ranije banka je najavila prodaju poslovanja u Poljskoj i Sloveniji, za koju bi pregovori mogli biti gotovi narednih nekoliko tjedana, te smanjenje opsega poslovanja u Rusiji.

 

550milijuna

eura iznosit će troškovi restrukturiranja u 2015.

Trošak restrukturiranja je uglavnom prebačen na ovu godinu pa će izbrisati većinu zarada. "Raiffeisen Bank International nema problem s prihodima. Poslovni model ostaje nepromijenjen", rekao je čelnik banke Karl Sevelda koji je kormilo preuzeo 2013. Najavio je da će banka ponovno postati profitabilna 2016. godine rekavši da bi konsolidirani rezultat ove godine "mogao biti negativan" zbog 550 milijuna eura troškova restrukturiranja. U tom procesu RBI očekuje oslobađanje oko 16 milijardi dolara rizikom ponderirane aktive te smanjenje troškova za petinu u odnosu na razinu iz 2014. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close