Najrazvijenije zemlje EU zaračunavaju porez u zračnom prometu: Koje su prednosti njegovog ukidanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2017. u 08:44
Foto: Thinkstock

Njemačka je 2011. godine uvela namet u zračnom putničkom prometu kako bi godišnje namaknula približno milijardu eura.

Ukidanje njemačkog poreza u zračnom prometu putnika poduprlo bi njemačko gospodarstvo za ukupno 67 milijardi eura u idućih 12 godina, pokazala je studija PricewaterhouseCoopersa (PwC) .

Studiju je izradila konzultantska tvrtka PwC na zahtjev lobističkog udruženja u zrakoplovstvu A4E, a tiče se poreza u zračnom putničkom prometu koji se primjenjuje na odlazne putnike s njemačkih aerodroma, uz izuzetak onih u tranzitu. 

U izvješću PWC-a objavljenom u ponedjeljak kaže se da bi ukidanje toga poreza Njemačku učinilo poželjnijim odredištem za putovanja, generirajući joj godišnje 1,08 milijardi eura putem neizravnih poreza, čime bi se i više nego nadoknadili izgubljeni prihodi u proračunu u slučaju ukidanja poreza.  

Njemačka je 2011. godine uvela namet u zračnom putničkom prometu kako bi godišnje namaknula približno milijardu eura, u sklopu proračunskih mjera vrijednih desetine milijardi eura koje su uvedene zbog globalne financijske krize. 

"Ukidanjem svih nameta u putničkom zračnom prometu broj putnika bi se do 2020. povećao za više od 24,6 milijuna, od kojih više od polovine čine turisti", kazao je izvršni direktor u A4E Thomas Reynaert. 

To bi pomoglo otvaranju na tisuće novih radnih mjesta i povećanju njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 3,7 milijarde eura u 2018. godini. Ta bi brojka narasla na 6,9 milijardi eura godišnje do 2030. godine. Njemački je BDP u 2016. iznosio 3.100 milijardi eura.

Njemačka je jedna od nekoliko europskih zemalja koje zaračunavaju porez u zračnom prijevozu, uključujući Britaniju, Francusku i Grčku. 

Nakon što je tamošnji drugi zračni prijevoznik Air Berlin otišao u stečaj, njemačka ministrica gospodarstva Brigitte Zypries u jednom je intervjuu u kolovozu izjavila da podupire ukidanje toga poreza kako bi se osnažio sektor zrakoplovstva. 

"Moramo stvoriti uvjete za njemačke zrakoplovne kompanije u kojima one mogu konkurirati", kazala je tada za njemački dnevnik Handelsblatt. 

Hoće li doći do ukidanja poreza ovisit će o tome kako će izgledati nova koalicijska vlada u Berlinu, koju nastoji sastaviti kancelarka Angela Merkel nakon tijesne pobjede na izborima održanim u rujnu. Pregovori o sastavljanju nove vlade mogli bi trajati tjednima a čak i mjesecima, primjećuje Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close