Na tržište stigla prva tvrtka za financijsku forenziku

Autor: Darko Bičak , 24. srpanj 2012. u 22:00

Ova u nas nova grana računovodstva može poslužiti svima koji sumnjaju u prijevare u poslovanju, a cilj joj je poboljšati financijsku disciplinu te onemogućiti manipulacije u sudskim vještačenjima

Porezna i računovodstvena forenzika relativno je nova u Hrvatskoj, a tek nedavno je otvorena i prva specijalizirana tvrtka – Forenzika Prima iz Zagreba. Diana Antičić, osnivačica tvrtke, kaže da se na vlastiti biznis odlučila nakon sedmogodišnjeg rada i iskustva u servisima za porezno savjetovanje.

“Jedan od prvih forenzičkih zadataka bio mi je za klijenta koji je kao vlasnik i direktor svoje kompanije često boravio u inozemstvu. Trebalo je utvrditi da li ga zaposlenici u njegovu računovodstvu, koji su imali široke ovlasti, financijski oštećuju”, kaže Antičić, no ne želi govoriti o rezultatima te svoje prve forenzike. Nije htjela otkriti ni profile tvrtki koje koriste njihove usluge kao ni rezultate pravdajući se osjetljivošću dokumentacije i poslovnom tajnom. Diana Antičić je zajedno s još 45 kolega bila dio prve grupe hrvatskih certificiranih forenzičara, koji su krajem 2011. godine završili edukaciju u organizaciji Visoke škole za financijski menadžment RRiF-a, pod vodstvom Vinka Beleka, profesora zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta.Belak, autor prve domaće knjige o financijsko-računovodstvenoj forenzici “Poslovna forenzika i forenzično računovodstvo”, isticao je da je riječ o vrlo važnom mehanizmu sigurnoga financijskog poslovanja. “U svijetu je sasvim normalno da poduzeća provjeravaju svoje poslovne partnere te da koriste usluge komercijalnih poslovnih forenzčara ako sumnjaju na prijevaru. Revizori sami po sebi nisu dovoljni jer oni nemaju tu obvezu da traži moguću prijevaru, nego samo provjeriti jesu li financijski izvještaji u skladu s propisima”, pojasnio je u intervjuu u Poslovnom dnevniku. Dodao je da banke odavno koriste poslovnu forenziku te da, osim što imaju svoje forenzičare, po potrebi koriste i usluge vanjskih. Na taj način provjeravaju klijente koji kod njih žele podignuti kredite kako bi se izbjegla šteta potencijalnih prijevara. Belak je napomenuo da je u Sjedinjenim Američkim Državama trend da se poslovni forenzičari koriste u brakorazvodnim parnicama i kod proglašenja osobnog bankrota. “Velika prednost komercijalne poslovne forenzike je to što može pozitivno utjecati na kvalitetu sudskih vještačenja jer stranke u sporu mogu tražiti pobijanje prvotnog izvješća sudskog vještaka tako da unajme poslovne forenzičare”, kaže Belak. Smatra da bi sudski vještaci puno kvalitetnije i odgovornije radili svoj posao kada bi imali na umu da netko može pokušati pobiti njihovo vještačenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close