Mirovinci najveći ulagači u Quaestus

Autor: Tin Bašić , 15. srpanj 2009. u 22:00

Najveći ulagatelji su Raiffeisen OMF, PBZ/CO i AZ mirovinski fond s ukupno 25,5 posto vlasništva

Quaestus nekretnine nisu uskladile portfelj sa zakonom o investicijskim fondovima. Točnije, tvrtka još nema najmanje 60 posto neto imovine uložene u nekretnine. Tako je na zadnji dan lipnja imala 110,4 milijuna kuna imovine u nekretninama, što je samo 41,4 posto, stoji u strukturi portfelja. Budući da više od godine dana od kada je osnovan fond ne ulaže u skladu s prospektom, postavlja se pitanje opravdanosti ulaganja u taj fond.

Dugoročno ulaganje
Naime, najveći dioničar Quaestus nekretnina je Raiffeisen obvezni mirovinski fond s udjelom od 9,99 posto. To je nešto više od 225.000 dionica. Drugi po redu je PBZ/CO mirovinski fond koji je vlasnik 200.000 dionica Quaestus nekretnina, što je udio od 8,87 posto. Treći najveći ulagač je AZ obvezni mirovinski fond koji ima 150.000 dionica Quaestus nekretnina. Kako je struktura ulaganja mirovinaca orijentirana na dugoročne “staze”, može se pretpostaviti kako bi i ovo mogla biti jedna od njih. “S obzirom na situaciju na tržištima kapitala, naša je procjena kako je riječ o dobroj investiciji. Vjerujemo da ulaganje u Quaestus nekretnine znači dodatnu diversifikaciju za naš fond, a inače globalno vjerujemo da ulaganje mirovinskih fondova u alternativne klase imovine ima svoj potpuni smisao”, poručili su u PBZ/ CO mirovinskom fondu. Ističu kako vjeruju da je Quaestus postupao u najboljem interesu za svoje ulagače jer su turbulencije na tržištima u proteklom razdoblju bile prevelike da bi se donosile lapidarne ocjene o nečijem ispunjavanju ili neispunjavanju obveza. “Mišljenja smo da je njihovo ponašanje potpuno racionalno”, komentirali su u PBZ/ CO-u.

Za Škegru nema problema
“Mirovinski fondovi prirodni su ulagatelji u Quaestus jer njihova vremenska dinamika koincidira s našom dinamikom. Oni su vlasnici nekretninskog fonda, a mi smo upravitelji”, izjavio je za Poslovni dnevnik čelni čovjek Quaestusa Borislav Škegro. Dodaje kako ne vidi problematiku u kašnjenju prilagodbe. “Naravno da ćemo stići uskladiti se s Hanfinom odlukom i prilagoditi se zakonu. To uopće nije upitno”, zaključuje Škegro. Više od polovice imovine Quaestus nekretnina nalazi se u vrijednosnim papirima, točnije 156,2 milijuna kuna.

Činjenice

Nalog za prilagodbu
Hanfa je Quaestus nekretninama naredila da do početka rujna mora imati 60 posto uloženo u nekretninama. Iako je s “radom” počeo u travnju prošle godine, većinu imovine uvijek je držao u vrijednosnim papirima. Tako je, primjerice, zadnji dan svibnja imao 167,2 milijuna kuna, odnosno 70,6 posto u nekretninama.

Komentirajte prvi

New Report

Close