Mali dioničari Transadrije traže dividendu od 200 kuna

Autor: Tanja Čorak , 14. lipanj 2007. u 06:30

Savjetnik Uprave Transadrije Miran Ključariček tvrdi da Uprava nije isplatila novac od dobiti radnicima

Na glavnoj skupštini Transadrije koja je sazvana za 12. srpnja raspravljat će se o raspodjeli dobiti koja iznosi 2,3 milijuna kuna, ali i o imenovanju novih članova u Nadzorni odbor. Iz poziva za skupštinu očito je da Uprava ne namjerava isplatiti dividendu. Uprava je naime u pozivu za skupštinu objavila prijedlog o zadržavanju dobiti (2,2 milijuna kuna), odnosno raspoređivanju dijela dobiti u rezerve (117.155 kuna), a od malih dioničara stigao je protuprijedlog da se umjesto zadržavanja cijele dobiti isplati dio dividende vlasnicima, i to u iznosu od 200 kuna po dionici.

Sastav NO-a
Mali dioničari predlažu i svoje članove za sastav Nadzornog odbora, u kojem Hrvatski fond za privatizaciju imenuje dva člana, zaposlenici jednog, a mali dioničari predlažu da se u novi sastav NO-a uključe Ivica Paršić, Danijel Račić, Vedran Petković i Dinko Kamenić. Predlaže se razrješenje dosadašnjih članova NO-a Denisa Fudurića, Gordane Delić, Duška Klisovića i Ivana Rajnprehta jer im ističe mandat. Kamenić, inače direktor tvrtke Kamen inženjering d.o.o. iz Samobora koja u Transadriji posjeduje 0,77 posto dionica, u pogledu prijedloga za imenovanje novih članova u NO Transadrije ističe kako postojeći članovi nemaju kredibilitet da sjede u NO-u jer su rasprodali svoje dionice. U pogledu protuprijedloga koji se tiče isplate dividendi, odnosno raspodjele ostvarene neto dobiti, Kamenić ističe da je iz tromjesečnog izvještaja poslovanja vidljivo da je Uprava radnicima isplatila novac od dobiti, što u principu ne bi smjela provesti bez odluke NO-a. To onda upućuje na zaključak da se NO složio s takvom isplatom.

Naime, podaci o troškovima za zaposlenike viši su za 8,5 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani, a broj zaposlenih čak je nešto i manji, navodi Kamenić. “Ako prođe naš prijedlog za sastav članstva NO-a, tada namjeravamo transparentnije podastirati podatke o Transadriji jer je puno stvari tu nepoznato: od udjela u WTC-u pa do popisa nekretnina koji se ne znam zašto skriva. Također želimo se više koncentrirati na core business i nastaviti s projektima na kojima radi Uprava, ali i provesti kompletno financijsko restrukturiranje tvrtke”, naveo je Kamenić. Savjetnik Uprave Transadrije Miran Ključariček ističe da informacije o tome da je Uprava isplatila novce od dobiti radnicima nije istinita. “Nije to bila isplata od dobiti, već su radnicima isplaćene naknade za njihov rad, dakle plaće. Ta je tvrdnja netočna. O raspodjeli dobiti može odlučiti samo skupština društva”, navodi Ključariček. Kaže i da to što postoji protuprijedlog suprotnog sadržaja malih dioničara, ne znači disonantnost stavova, već samo da je taj prijedlog o raspodjeli dobiti stigao kasnije do Uprave te je onda u pozivu za skupštinu uvršten kao protuprijedog među točke dnevnog reda.

Nema skrivanja
Što se tiče navoda da se skriva popis nekretnina ili postotak u udjelu vlasništva u WTC-u, odnosno Tower Centru Rijeka, Ključariček navodi da se popis nekretnina ne skriva, kao ni ostali podaci. “Mi smo kao i sve druge kompanije po zakonu dužni predavati sva izvješća burzi, što i činimo; i te kako se transparentno postavljamo prema burzi. Tko god je zatražio dodatne informacije, dobio je pojašnjenje”, zaključuje Ključariček.

Dionice ove godine porasle 22 posto

Dionice Transadrije (TNSA-R-A) ove su godine porasle 22 posto uz prosječan dnevni promet od 691,7 tisuću kuna. Dionice riječkog špeditera ove godine teško će ponoviti spektakularan rast koji su zabilježile prošle godine, tjeran prije svega skokom u drugoj polovici 2006. Prošle su godine, naime, Transadrijine dionice porasle čak 202,1 posto uz prosječan dnevni promet od 683,3 tisuće kuna.




Komentari (1)
Pogledajte sve

Savjetnik Uprave Transadrije Miran Ključariček ističe da informacije o tome da je Uprava isplatila novce od dobiti radnicima nije istinita. “Nije to bila isplata od dobiti, već su radnicima isplaćene naknade za njihov rad, dakle plaće.

E moj Mirane, zar 8,5 milijuna kuna vece place ili gotovo 100%?! Mozete si slobodno na zgradu ovjesiti znak “CARITAS”… Da sam ja predlozio protuprijedlog za skupstinu trazio bih isplatu kompletne dobiti kroz dividendu jer ocito vama tamo u rijeci pare sluze za razbacivanje

New Report

Close