Komercijalna banka izgubila 31 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 19. studeni 2015. u 21:59
Za banku je već odabran privatizacijski savjetnik

Razlog gubicima su nevraćeni krediti koje su podizali tajkuni uz pomoć prijatelja političara.

Za Komercijalnu banku, jednu od najvećih banaka u Srbiji, u kojoj je država većinski vlasnik sa 42 posto, ova godina bit će jedna od najlošijih. U prvih devet mjeseci dobit banke pala je za čak 63 posto ili 31 milijun eura, a glavni razlog su krediti koji su odobravani mutnim poduzetnicima, tzv. tajkunima, a koji ih nisu vraćali, piše B92.

U tromjesečnom izveštaju banke navedene su kompanije koje ne vraćaju kredite. Banci najviše problema prave Rudnap Vojina Lazarevića, Verano i Žitko Radomira Živanića, Farmakom Miroslava Bogićevića, Minel transformatori iz Ripnja, IMK 14. oktobar, a tu su i drugi manji klijenti.  

B92 je pitao Ministarstvo financija što će poduzeti zbog lošeg poslovanja, hoće li će se istražiti davanje kredita i kakvi su planovi za budućnost banke. U odogovru je rečeno da je odabran privatizacijski savjetnik. Komercijalna banka samo je jedna u nizu banaka koje su slično prošle, kaže novinar Miša Brkić na slučajeve ugašenih Agrobanke ili Srpske banke.  "Do toga je došlo potpunom neodgovornošću političkih struktura koje su vodile državu i utjecale na državne banke da odobravaju kredite prijateljskim tvrtkama i poduzetnicima, koji su bili prijatelji ove ili one vladajuće strukture", kaže Brkić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close