Knjiženje prestanka korištenja ili otuđenja nematerijalne imovine

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2011. u 22:00

Rashodi ili prihodi koji proizlaze iz povlačenja ili otuđenja nematerijalne imovine priznaju se u skladu s HSFI 6 (Dugotrajna materijalna imovina), HSFI 15 (Prihodi) i HSFI 16 (Rashodi)

Korištena metoda amortizacije treba odražavati model u kojem će buduće ekonomske koristi imovine poduzetnik koristiti, u slučaju da se taj model ne može pouzdano odrediti, koristit će se proporcionalna (linearna) metoda. Trošak amortizacije za svako razdoblje se priznaje u računu dobiti i gubitka osim ako ovaj ili drugi Standard to zabrani ili zahtijeva da bude uključen u knjigovodstvenu vrijednost druge imovine.

Ostatak vrijednosti
Ostatak vrijednosti nematerijalne imovine s određenim vijekom trajanja pretpostavlja se da treba biti nula, osim ako postoji obveza treće strane da će tu imovinu kupiti na kraju vijeka uporabe, ili ako postoji aktivno tržište za tu imovinu ili se ostatak vrijednosti može odrediti prema tržištu, i ako je vjerojatno da će takvo tržište postojati na kraju vijeka uporabe te imovine. Sama procjena ostatka vrijednosti imovine se temelji na iznosu koji bi se dobio od prodaje koristeći cijenu koja prevladava na datum procijene za prodaju slične imovine na kraju procijenjenog vijeka. Ostatak vrijednosti provjerava se najmanje na kraju svake financijske godine. Promjene u ostatku vrijednosti imovine se obraču­navaju kao promjena računovodstvene procjene.Amortizacijsko razdoblje i metoda amortizacije nematerijalne imovine s ograničenim korisnim vijekom trajanja trebaju se provjeravati najmanje na kraju svake financijske godine. Ako se očekivani vijek uporabe imovine razlikuje od prijašnjih procjena razdoblje amortizacije se u skladu s tim mijenja.

Neodređeni vijek uporabe
Nematerijalna imovina s neodređenim vijekom uporabe se ne amortizira. U tom slučaju poduzetnik testira nematerijalnu imovinu s neodređenim vijekom uporabe za umanjenje uspoređujući iznos imovine koji se može nadoknaditi s knjigovodstvenom vrijednošću imovine godišnje ili kad god postoji naznaka da se nematerijalna imovina može umanjiti.Vijek uporabe nematerijalne imovine koja nije amortizirana treba se provjeravati u svakom razdoblju da bi se odredilo da li okolnosti i dalje podupiru procijenjeni neodređeni vijek uporabe imovine, ako ne podupiru, promjena procijenjenog vijeka uporabe će biti prikazana kao promjena u procjeni imovine u skladu sa važećim hrvatskim računovodstvenim standardom HSFI 3 (Računovodstvene politike, promjene računovodstvenih procjena i pogreške).

Procjena poduzetnika
Goodwill na svaki datum izvještavanja treba mjeriti u skladu s HSFI 2 (Konsolidirani financijski izvještaji). Također na svaki datum izvještavanja poduzetnik treba ocijeniti postoji li pokazatelj da neka imovina može biti umanjena. Ako takav pokazatelj postoji, poduzetnik treba procijeniti nadoknadivi iznos imovine u skladu s HSFI 6 (Dugotrajna materijalna imovina). Nematerijalna imovina se prestaje priznavati prilikom otuđenja ili kada se ne očekuju buduće ekonomske koristi od uporabe ili otuđenja. Rashodi ili prihodi koji proizlaze iz povlačenja ili otuđenja nematerijalne imovine priznaju se u skladu sa trenutno važećim hrvastkim računovodstvenim standadrdima HSFI 6 (Dugotrajna materijalna imovina), HSFI 15 (Prihodi) i HSFI 16 (Rashodi). Amortizacija nematerijalne imovine s ograničenim korisnim vijekom trajanja ne prestaje u trenutku kada se imovina povuče iz uporabe, osim ako imovina nije do kraja amortizirana ili klasificirana u imovinu koja se drži za prodaju.

Sve vrste imovine

Objava informacija
Za svaku vrstu nematerijalne imovine poduzetnik treba objaviti sljedeće: bilo da je korisni vijek uporabe ograničen ili neodređen i, ako je ograničen, korisne vjekove uporabe ili korištene stope amortizacije, korištene metode amortizacije za nematerijalnu imovinu s ograničenim vijekom trajanja, bruto knjigovodstvenu vrijednost i ako postoji akumulirani ispravak vrijednosti, stavke računa dobiti i gubitka u kojima je uključena amortizacija nematerijalne imovine, usklađivanje knjigovodstvene vrijednosti na početku i kraju razdoblja, iznos gubitaka od umanjenja imovine koji su priznati u računu dobiti i gubitka te iznos ukidanja gubitaka od umanjenja imovine. Ovaj HSFI Standard stupa na snagu za razdoblje započeto 1. siječnja 2008. godine i poslije.

Komentirajte prvi

New Report

Close