Kapital iz Srbije i Latvije spas za Tesla banku?

Autor: Marija Brnić , 23. listopad 2016. u 22:01
Zvonko Agičić, predsjednik Uprave Tesla banke/S. Midžor/PIXSELL

Na skupštini 14. studenoga odluka: povećanje kapitala ili gašenje.

Za tri tjedna skupštinari Tesla štedne banke ipak neće odlučivati o prestanku rada banke i pokretanju postupka njezine likvidacije, kako je prvotno bilo najavljeno u pozivu. Slično kao i prije godinu dana, pokušat će se do kapitala doći dokapitalizacijom.

Prema prijedlogu Uprave, temeljni kapital bio bi povećan sa 10,58 milijuna na 25,6 milijuna kuna, a izdanje novih 214.800 dionica nominalne vrijednosti 70 kuna provelo bi se u dva kruga. U prvome bi sudjelovali samo postojeći dioničari kojima se daje prilika upisa dionica u jednakom omjeru u kojima su njihovi postojeći udjeli, dok se u drugom krugu daje prilika novim dioničarima. Oni bi, pak, morali ponuditi minimalno 100 tisuća eura, a za oba kruga predviđen je rok od 15 dana.  

U slučaju neuspješnog izdanja temeljni kapital neće biti povećan i dionice neće biti izdane te bi se konačno pokrenula likvidacija Tesla banke, osnovane 2011. na inicijativu Srpskog narodnog vijeća s ciljem da se povoljnim kreditima omogući povratak srpskih izbjeglica u Hrvatsku. Dosad je više puta banka spašavana "injekcijama" srpskog državnog razvojnog fonda i više hrvatskih tvrtki, a u najnovijem pokušaju neslužbeno se govori da bi značajnije "uskočio" kapital iz Srbije i Latvije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close