Javne tvrtke treba što prije restrukturirati i/ili prodati

Autor: Ana Blašković , 10. travanj 2013. u 09:10
Analitičarka Suzana Košćak smatra da u javnim poduzećima nema sposobnosti ni volje za podizanje profitabilnosti/PIXSELL

Ministar Dončić rekao je da je ubrzano restrukturiranje tvrtki prioritet i najavio odlazak 10.000 zaposlenih.

Umjesto da su generatori rasta i razvoja, javne tvrtke stvaraju gubitke i služe za kupovanje socijalnog mira te bi ih što prije trebalo restrukturirati i/ili prodati. To se već trebalo dogoditi, no planova restrukturiranja nema za većinu tvrtki, jedan je od zaključaka okruglog stola o poslovanju javnih poduzeća što ga je organizirala Bankamagazine. Imovina tih tvrtki je impresivna i krajem rujna prošle godine iznosila je 209,6 milijardi kuna. Hrvatska od tog nema koristi jer se njome loše upravlja pa domaćoj ekonomiji doprinese s tek 300 milijuna eura. To je tek 0,7 posto BDP-a, dok Norveška istovremeno iz državne imovine izvuče 11 posto BDP-a. 

Kao i prošle godine
Zato udio je zaposlenih u Hrvatskoj u javnim tvrtkama iznosio 12,4 posto, dok je prosjek u zemljama EU upola manji. Od 34,1 milijarde kuna prihoda ostvarenih u 2012. javne tvrtke bile su sposobne generirati samo 621 milijun kuna dobiti ili 1,8 posto."Zahvaljujući ostvarenoj razini prihoda i gubicima javne tvrtke stoje gdje su bile i prošle godine što je dovoljan razlog za uzbunu. Nedostaje sposobnosti i volje kojima bi se poboljšala profitabilnost", kazala je ekonomska analitičarka Suzana Košćak.  Odgovor na pitanje restukturirati ili prodati ovisi o zaduženosti i visini profitnih marži. One tvrtke (osim strateških) koje imaju pozitivan vlasnički kapital i EBITDA maržu višu od usporedivih kompanija trebalo bi prodati, a preostale restrukturirati i onda odlučiti o eventualnoj prodaji. 

'Bastion' socijalnog mira
Ministar Siniša Hajdaš Dončić rekao je su javne tvrtke godinama bile "bastion kupovanja socijalnog mira" i da je ubrzano restrukturiranje prioritet njihovih Uprava. Najavio je će iz javnih tvrtki "do sredine iduće godine izaći 10.000 zaposlenih". Čelnica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec upozorila se kod restrukturiranja mora voditi računa o potporama. "Napravite cost-benefit analize, tražite sastanak u Bruxellesu da ne bi bilo neugodnih iznenađenja kao što je bilo kod drugih zemalja članica", savjetovala je Spevec ministru Dončiću. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Spevec treba otpustiti hitno. Volio bi vidjeti sto je napisala za prruzimanje Optima telekoma od strane HT-a? Dok stranacki miljenici budu vodili drzavne firme rezultati ce biti mizerni.

New Report

Close