Jačanje franka ‘napuhalo’ kredite

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2015. u 21:59
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Plasmani u siječnju porasli 1,6% zbog slabljenja kune.

Zagreb U siječnju je ukupan iznos kredita u Hrvatskoj znatno porastao u odnosu na prethodni mjesec, što je ponajviše posljedica slabljenja kune prema švicarskom franku, nakon što je švicarska središnja banka odustala od obrane tečaja, stoji u analizi Raiffeisenbank Austria.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), krajem siječnja je vrijednost ukupno plasiranih kredita iznosila 284,7 milijardi kuna, što je za 4,5 milijardi kuna, ili 1,6 posto, više u odnosu na prosinac prošle godine, dok su na godišnjoj razini porasli za 558 milijuna kuna, ili 0,2 posto. "Razmjerno značajan rast ukupnih kredita na mjesečnoj razini dobrim dijelom je posljedica slabljenja kune u odnosu na švicarski franak, ali i u odnosu na euro", navode analitičari RBA u danas objavljenom osvrtu na podatke HNB-a.

Prema franku je kuna oslabila preko 15 posto, a prema euru za 0,4 posto. Iz RBA ističu da u valutnoj strukturi kredita oko tri četvrtine, ili 74 posto, čine devizni krediti, uključujući kredite s valutnom klauzulom. U idućem razdoblju analitičari očekuju vrlo blagi rast ukupnih kredita u nominalnim iznosima, uz utjecaj tečajnih oscilacija na kunski izraz kredita. S potražne strane stanovništvo je pod negativnim utjecajem s tržišta rada, a investicijski potencijal poduzeća ograničen je iscrpljenošću dugotrajnom recesijom, zaključuju u svojoj analizi analitičari RBA. 

Komentirajte prvi

New Report

Close