Izdano više građevinskih dozvola u vrijednosti radova od 1,4 milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. ožujak 2018. u 09:00
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Prema vrstama građevina, 82,5 posto, odnosno 558 dozvola izdano je za zgrade, a 17,5 posto, odnosno 118 za ostale građevine.

Tijekom siječnja u Hrvatskoj je izdano 676 građevinskih dozvola, što je za 1,2 posto više u odnosu na isti mjesec lani, a na temelju tih dozvola predviđena je vrijednost radova u iznosu od 1,4 milijarde kuna ili 25 posto manja, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema vrstama građevina, 82,5 posto, odnosno 558 dozvola izdano je za zgrade, a 17,5 posto, odnosno 118 za ostale građevine.

Kod zgrada, tijekom siječnja je izdano 310 građevinskih dozvola za stambene zgrade i 89 za nestambene.

Prema vrstama građenja, 71,3 posto ili 482 dozvole izdano je za novogradnju, a 28,7 posto ili 194 dozvole za rekonstrukcije.

Prema izdanim građevinskim dozvolama, u siječnju je predviđeno građenje 651 stana, što je 364 stana ili 35,8 posto manje nego u siječnju prošle godine.

Usporavanje dinamike rasta izdanih građevinskih dozvola donekle je očekivano, s obzirom na to da su bazne vrijednosti znatno povećane visokim rastom u posljednje dvije godine, kažu analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u osvrtu na podatke DZS-a.

Dodaju da je siječanj mjesec u kojem se uobičajeno izdaje najmanje građevinskih dozvola u godini, pa situacija u tom mjesecu nije reprezentativna za kvalitetniju ocjenu trendova.

"Ipak, ovogodišnji siječanj obilježava relativno velik broj izdanih građevinskih dozvola za ostale građevine (njih 118), što je povijesno najviše siječanjsko ostvarenje i moglo bi upućivati na porast investicijske aktivnosti na infrastrukturnim radovima, čiji nedostatan intenzitet zasad ograničava rast ukupne građevinske aktivnosti", zaključuje se u analizi HGK, objavljenoj u srijedu.

Komentirajte prvi

New Report

Close