Iz banaka se odlilo 8 milijardi kuna štednje

Autor: Ana Blašković , 17. svibanj 2016. u 15:06
Zbog kupnje TDR-a korporativni depoziti porasli su za gotovo četvrtinu/D. Javorović/PIXSELL

U proteklih godinu dana.

Štednja u bankama u godinu dana pala je za osam milijardi kuna te krajem ožujka dosegnula 250,3 milijardi, posljednji su podaci Hrvatske narodne banke. Osim godišnjeg smanjenja od 3,3 posto, štednja također pada na mjesečnoj razini četvrti mjesec zaredom, i to za 3,5 milijarde kuna (1,4%).

Pritom su ukupni štedni i oročeni depoziti niži 2,9 milijardi kuna i iznose 202,5 milijardi kuna. To je ipak za 2,7 milijardi (ili 1,4%) više nego potkraj lanjskog ožujka, čemu je pridonio godišnji rast deviznih i kunskih depozita, ističu analitičari Raiffeisen banke. Kunski depoziti porasli su 18,8 milijuna (0,1%) u ožujku, na 35,4 milijarde kuna, što predstavlja rast od 378 milijuna u protekloj godini. Istodobno, štednja u stranoj valuti pala je 2,9 milijarde kuna, no na godišnjoj razini bilježi rast od 2,4 milijarde kuna.

Pritom treba imati na umu da je u stranoj valuti, najviše euru, 82,5 posto depozita, pa je jačanje kune u ožujku papirnato usporilo rast štednje kad se ona preračuna u domaću valutu, dodaju u RBA. "Nastavak sklonosti stanovništva držanju likvidne financijske imovine na tekućim i transakcijskim računima dijelom je rezultat pada kamatnih stopa banaka na depozite te uvođenja poreza na dohodak od kamata", ističu u RBA. Štednja građana, koji drže 82 posto svih depozita, pala je na mjesečnoj, ali i na godišnjoj razini, na 165 milijardi kuna. Depoziti tvrtki pali su na mjesečnoj razini za 734 milijuna, na 29,5 milijardi kuna. Unatoč mjesečnom padu, na godišnjoj porasli su gotovo 5,6 milijardi, što je gotovo četvrtina ukupne korporativne štednje, i to dijelom kao posljedica kupnje TDR-a, koji je BAT Adrisu platio 505 milijuna eura. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

dok to ne bude 80 miljardi nije ni vrijedno spomena

Čim mi je istekao rok oročenja u EUR-ima sve sam podigao jer mi je bankarica rekla da ću uskoro vjerojatno plaćati što mi oni čuvaju novce a ja si ih čuvam besplatno i eto uštede.


I šta kad sve spiskaš? Ne misliš valjda da će uskoro kraj svijeta pa ajmo sve spiskat! Ako si ti katastrfičar i depresivac nemoj druge nagovarat na isto !
[/quote

Nisam katastroficar nego treba sve trošiti i uživati danas, a ne nadati se lijepoj starosti i usput krepati. Ako ti ne spiskas, tvoji nasljednici će . Dakle, uživajte jer na zse se nećete obogatiti niti ćete uz nju imati penziju. Živite danas. Ja sam počeo i super je

I šta kad sve spiskaš? Ne misliš valjda da će uskoro kraj svijeta pa ajmo sve spiskat! Ako si ti katastrfičar i depresivac nemoj druge nagovarat na isto !

New Report

Close