Intesina kvartalna dobit viša za 31% na 1,2 milijarde eura

Autor: Tomislav Pili , 01. kolovoz 2019. u 22:00
Za cijelu ovu godinu Intesa San Paolo očekuje rast dobiti/REUTERS

U prvih šest mjeseci neto dobit dosegla je 2,3 milijarde eura što je četiri posto više nego lani.

Talijanska bankarska grupa Intesa Sanpaolo u drugom tromjesečju 2019. ostvarila je neto dobit od 1,22 milijarde eura, što je za 31 posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuje njezino financijsko izvješće.

Slabiji prihodi  
U razdoblju od travnja do lipnja zabilježila je, međutim, slabije neto prihode od kamata te od naknada i provizija u usporedbi s istim razdobljem lani, pokazalo je poslovno izvješće te vlasnice Privredne banke Zagreb (PBZ). Neto kamatni prihodi u drugom su tromjesečju smanjeni za 4,2 posto prema istom razdoblju prošle godine, na 1,76 milijardi eura.

 

3,52 mlrd.

eura iznosili su kamatni prihodi, manji za 4,7 posto

Neto prihodi od naknada i provizija u istom su razdoblju iznosili 1,99 milijardi eura i bili su za 1,3 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine. U prvih šest ovogodišnjih mjeseci neto dobit tako je dosegnula 2,27 milijardi eura, što je za četiri posto više nego u istom razdoblju 2018. Neto kamatni prihodi u promatranom su razdoblju smanjeni za 4,7 posto, na 3,52 milijarde eura, a neto prihodi od naknada i provizija pali su za 4,1 posto, na 3,88 milijardi eura.

Prodaja 'loših' kredita 
U 2019. godini talijanska bankarska grupa očekuje da će joj neto dobit porasti u odnosu na 2018. godinu kao rezultat rasta prihoda, nastavka smanjenja operativnih troškova i smanjenja troškova rizika.

Tim očekivanjima dijelom će pomoći dogovor sklopljen sredinom tjedna kojim je 10 milijardi eura "teški" problematični krediti prepušteni američkom hedge fondu Davidson Kempner, točnije njegovoj tvrtki za nplatu kredita Prelios.

Time se banka približila cilju za 2021. godinu od šest posto "loših kredita" u ukupnim plasmanima. U izvješću je Intesa navela kako će paket problematičnih kredita biti prodan po njihovoj knjigovodstvenoj vrijednosti. Prodaja Preliosu najveća je prodaja loših kredita u Italiji do sada.

Komentirajte prvi

New Report

Close