Intesa Sanpaolo čeka zeleno svjetlo za kupnju Generalija

Autor: Tomislav Pili , 26. siječanj 2017. u 22:01
Intesa se sprema za svoju najveću akviziciju od 2008. godine/REUTERS

Odobrenje ovog spajanja bit će veliki test za regulatore koji se zalažu za jednostavnije, a ne složenije banke.

Ako preuzme Generali, talijanska banka Intesa Sanpaolo smijenit će UniCredit na mjestu najveće financijske grupacije u toj državi.

U priopćenju objavljenom u srijedu Intesa je potvrdila spremnost na davanje ponude za Generali, najveću osiguravateljnu kuću u Italiji. Prema sadašnjim tržišnim vrednovanjima, spajanje Intese i Generalija stvorilo bi financijskog diva vrijednog 60 milijardi eura. No, potez banke navodno je iznenadio milanske financijske krugove.

 

60 mlrd.

eura vrijedila bi financijska grupacija Intesa-Generali

Prema tvrdnjama upućenog izvora Financial Timesa, Intesa samo čeka zeleno svjetlo Europske središnje banke kako bi objavila i službenu ponudu za tršćanskog osiguravatelja. Analitičar Berenberga Eoin Mullany smatra kako bi odobrenje ovog preuzimanja bilo veliki test vjerodostojnosti europskih bankovnih regulatora koji se posljednjih godina zalažu za pojednostavljivanje strukture velikih banaka. Intesin potez ide u suprotnom smjeru, ocjenjuje Mullany. S druge strane, izvori bliski ECB-u ističu kako monetarna vlast eurozone za sada uopće nije službeno obaviještena o Intesinim namjerama. Ako do preuzimanja dođe, s obzirom na Generalijevu vrijednost od 24 milijarde eura, to će biti najveća akvizicija Intese od financijske krize 2008. godine.

Izvori FT-a ističu kako glavni izvršni direktor Intese Carlo Messina mora vrlo oprezno krenuti u ovu akviziciju kako ne bi ugrozio dva glavna stupa investitorskog povjerenja, a to je njezin kapital te izdašna dividenda. Potencijalno Intesino preuzimanje pred vratima navodno je izazvalo pravu uzbunu u Generaliju koji je – kako navode mediji – u srijedu sazvao sastanak Uprave. Podsjetimo, početkom tjedna su talijanski mediji objavili kako je Generali kupio tri posto dionica Intese kako bi spriječio njezinu kupnju dionica Generalija. Uprava Intese sastaje se danas.

Komentirajte prvi

New Report

Close