Inspekcija u šest banaka zbog sumnji u ‘digitalno zlato’

Autor: Ana Blašković , 09. siječanj 2018. u 07:42
Virtualne valute ne funkcioniraju kao sredstvo plaćanja već se koriste u nezakonite svrhe/Borna Filić/PIXSELL

Vlasti poručuju da nastoje utvrditi rizike trgovanja i kako ih smanjiti, možda i zatvaranje banaka.

Europski regulatori sve glasnije kalkuliraju s uvođenjem reda u trgovanje kriptovaluta, poput najpoznatijeg bitcoina, no južnokorejske vlasti povukle su konkretan potez. U šest tamošnjih banaka koje u ponudi institucijama imaju račune s virtualnim valutama u ponedjeljak je poslana inspekcija zbog straha da bi povećano trgovanje moglo potaknuti val kriminala.

Inspekcija Komisije za financijske usluge (FSC) i Financijske supervizorske službe (FSS) zajednički će provjeravati poštuju li banke regule o suzbijanju pranja novca i jesu li imena iza računa stvarne osobe, poručio je šef FSC-a Choi Jong-Ku.  Šestorka koju čine banke NH Bank, Industrial Bank of Korea, Shinhan, Kookmin, Woori i Korea Development Bank, otvorile su račune za virtualne valute klijentima koji njima trguju, a inspekcije bi im trebale ponuditi smjernice i nisu poslane zbog prekršaja. 

 

1200 $

premašila je vrijednost Ethereuma, pandana Bitcoinu

Sumnjive rabote
No, nema nimalo sumnje kako ti isti predstavnici regulatora doživljavaju virtualne valute. "Virtualne valute zasad ne funkcioniraju kao sredstvo plaćanja i koriste se u nezakonite svrhe, kao što su pranje novca i organizirane prijevare investitora", kaže Choi. Dodaje da su prateći efekti rezultiraju hakiranjima u institucijama koje se bave kriptovalutama i nesrazmjerno čestih špekulacija. Za Reuters su iz Woori banke rekli da su još u prosincu prestali pružati usluge vezane za virtualne valute navodeći kao razlog previsoke troškove korištenja sustava transakcija temeljenih na pravima imenima. 

Skok entuzijazma
Bitcoin i druge virtualne valute, poput Ethereuma koji je prvi puta probio rekordnu vrijednost od 1200 dolara, izuzetno su popularni u Južnoj Koreji. Sa skokom entuzijazma građana paralelno raste i zabrinutost vlasti da špekulacije ne izmaknu kontroli pa je guverner tamošnje središnje banke prošlog tjedna upozorio "iracionalno bujanje" trgovanja virtualnim valutama.  Iz FSC-a su pak poručili da nastoje utvrditi rizike trgovanja i mogućnosti kako ih smanjiti, što uključuje i zatvaranje banaka. Inače, prošlog mjeseca je platforma za trgovanje virtualnim valutama Youbit prestala s poslovanjem te zatražila  zaštitu od vjerovnika nakon dva slučaja hakiranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close