Inozemna ulaganja u Hrvatsku tijekom prvog tromjesečja 204,3 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. srpanj 2014. u 16:48
Foto: Thinkstock

Prema statistici inozemnih izravnih ulaganja po djelatnostima, u prvom je tromjesečju najviše ulaganja bilo u djelatnost pošta i telekomunikacije.

Inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku u prvom tromjesečju ove godine iznosila su 204,3 milijuna eura, preliminarni je podatak koje je danas objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

Središnja banka u statistici izravnih inozemnih ulaganja ne daje usporedbu s istim razdobljem prošle godine, a po ranije objavljenim podacima iz platne bilance u prvom su kvartalu strana ulaganja više nego prepolovljena s obzirom da su u prvom tromjesečju prošle godine iznosila 555,3 milijuna eura. No, kako su u drugom i trećem tromjesečju prošle godine zabilježena ulaganja u ukupnom iznosu od tek 66,4 milijuna eura, a u zadnjem odljev od 71,6 milijuna, prošle su godine izravna inozemna ulaganja ukupno iznosila 550,1 milijun eura, što je najmanji iznos od 2010. godine.

Preliminarni podaci HNB-a za prvo tromjesečje ove godine pokazuju da se glavnina inozemnih ulaganja, iznos od 191,8 milijuna eura, odnosi na zadržane zarade, oko 21 milijun eura na ostala ulaganja, dok se kod vlasničkih ulaganja bilježi odljev od 8,9 milijuna eura.

Prema statistici inozemnih izravnih ulaganja po djelatnostima, u prvom je tromjesečju najviše ulaganja bilo u djelatnost pošta i telekomunikacije, u iznosu od 45,4 milijuna eura.

U tek još tri djelatnosti u prvom je kvartalu zabilježeno više od 20 milijuna eura inozemnih ulaganja – u proizvodnju kemikalija i kemijskih proizvoda 29,3 milijuna eura, bankarski sektor 27 milijuna eura te prateće i pomoćne djelatnosti u prijevozu 20,6 milijuna eura.

Statistika po zemljama pokazuje izrazitije promjene kod Nizozemske i Njemačke, s iznosom ulaganja iz Nizozemske u prvom tromjesečju od 964,1 milijun eura, a odljevom iz Njemačke u iznosu od 906,3 milijuna eura. No, na to je utjecala promjena sjedišta inozemnog vlasnika kompanije koja posluje u Hrvatskoj, kratko objašnjavaju iz središnje banke ne iznoseći o kojoj je tvrtci riječ.

S obzirom pak na zemlje o kojima se radi na to je, po svemu sudeći, utjecao prijenos dionica HT-a, u kojem je većinski vlasnik sa 51 posto dionica Deutsche Telekom (DT).

Naime, krajem 2013. godine DT je svoje dionice HT-a prenio na svoju tvrtku kćer T-Mobile Global Holding Nr. 2 GmbH, čije je sjedište također u Njemačkoj, a u veljači ove godine te su dionice prenijete na tvrtku sa sjedištem u Nizozemskoj, CMobil B.V., društvo kćer u stopostotnom vlasništvu T-Mobile Global Holdinga Nr. 2. Taj je prijenos dionica izvršen u sklopu internog restrukturiranja koje se provodi u DT-u, a utjecaj DT na HT ostaje nepromijenjen, objavili su u veljači iz HT-a.

Po preliminarnim podacima HNB-a, ulagači iz Austrije u prvom su tromjesečju ove godine u Hrvatsku uložili 78,9 milijuna eura, a slijede investitori iz Luksemburga s iznosom od 30,5 milijuna eura, Mađarske 23,1 milijun eura, Italije 22,4 milijuna eura, itd.

Po podacima HNB-a, u razdoblju od 1993. do kraja ožujka ove godine inozemna su izravna ulaganja iznosila nešto više od 27,2 milijarde eura.

U tom su razdoblju stranci najviše ulagali u financijsko posredovanje odnosno u bankarski sektor gdje su ulaganja dosegnula iznos od 8,5 milijardi eura.

Po djelatnostima slijede trgovina veliko i posredovanje u trgovini s 2,6 milijardi eura, poslovanje nekretninama 2,1 milijardu eura, pošta i telekomunikacije 1,7 milijardi eura i ostale poslovne djelatnosti te proizvodnja naftnih derivata s ulaganjima od po 1,6 milijardi eura.

Najviše su u Hrvatsku od 1993. investirali ulagači iz Austrije (7,2 milijarde eura), a slijede ulagači iz Nizozemske (4,4 milijarde), Njemačke (2,3 milijarde), Mađarske (2,3 milijarde eura) i dr.

Komentirajte prvi

New Report

Close