I Srbija se sprema za rebalans državnog proračuna

Autor: Vladimir Harak , 11. kolovoz 2010. u 22:00

Ako se sadašnji trend nastavi do kraja ove godine, konačni proračunski deficit u Srbiji mogao bi biti i 12 posto viši od planiranog zakonom o proračunu

Iako još nema službene potvrde tamošnjeg ministarstva financija, neslužbeno se može čuti da su prihodi srpskoga državnog proračuna u srpnju bili za dva postotka manji nego u prethodnom mjesecu.

Ako se zna da su fiskalna primanja u lipnju iznosila 53,5 milijardi dinara (530 milijuna eura), lako je izračunati da se u srpnju u srpsku državnu blagajnu slilo milijardu dinara manje. Pri istoj dinamici trošenja, ako su državni rashodi ostali na lipanjskoj razini (62,7 milijarde), za tih milijardu dinara povećan je i mjesečni deficit državnog proračuna. Sa 9,25 milijardi dinara, koliki je bio manjak zabilježen u lipnju, deficit se mogao produbiti na 10,25 milijardi. Pogoršanje nije dramatično, kako komentiraju i u vladi Srbije, jer su se srbijanske financije suočavale i s većim mjesečnim deficitom (15,6 milijardi dinara u veljači). Međutim, zabrinjavaju trendovi, jer bi ukupni deficit, ako bi i idućih mjeseci manjak prelazio 10 milijardi dinara, do kraja godine mogao skočiti s lipanjskih 54,6 milijardi na zabrinjavajućih 114 milijardi dinara.

Kako je Zakonom o državnom proračunu predviđeno da ovogodišnji proračunski manjak Srbije bude 102,3 milijarde, jasno je da bi se ta razina mogla probiti za cijelih 12 postotaka. Srbijanski premijer Mirko Cvetković najavljuje rebalans proračuna u iduća dva mjeseca, što znači da bi se novo usklađivanje državnih financija moglo dogoditi već u listopadu. Pred srbijanskom vladom je nekoliko mogućih rješenja: potraga za novim prihodima, smanjivanje rashoda ili obje mogućnosti istovremeno. Krajem prvog polugodišta ukupna primanja srpskog državnog proračuna dosezala su tek 91,3 posto planiranog iznosa. Istovremeno su državni rashodi bili manji za 6,5 posto od planiranih razine. Već taj podatak govori da država revnosnije troši nego što prikuplja novac te je sasvim jasno zašto premijer Cvetković kaže da od nekog odmrzavanja plaća u javnom sektoru i mirovina neće biti ništa i da se mora štedjeti.

šest mjeseci

Brži pad prihoda
U prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihodi srpskoga državnog proračuna iznosili su 301,6 milijardi dinara, odnosno 2,87 milijardi eura. Iznos je za 8,7 posto manji od planiranih prihoda za prvo polugodište. Istovremeno su državni rashodi do kraja lipnja dosegnuli 356,2 milijarde dinara, odnosno 3,39 milijardi eura. Rashodi su smanjeni nešto manjom dinamikom od prihoda, odnosno bili su 6,5 posto manji od plana. Nedostatak novca u proračunu dodatno naglašava podatak o tome da je u dijelu kapitalnih izdataka polugodišnje ostvarenje tek 11,9 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close