Hypo ruši stambene kamate

Autor: Ana Blašković , 16. ožujak 2009. u 22:00

Među ukupno 13.000 neprodanih stanova koji prijete urušavanjem tržišta nekretnina u Hrvatskoj, Hypo banka ima oko 14 posto portfelja

Nakon Raiffeisen i Erste banke, u oživljavanje umrtvljenog tržišta nekretnina uključila se Hypo Alpe-Adria bank. U šestomjesečnoj akciji Hypo će sniziti kamatne stope na stambene kredite za 15 posto i to za one stanove klijenata koje financira za što će izdvojiti 70 milijuna eura.

Upitna otplata
Od impozantne brojke od 13.000 neprodanih stanova koji prijete urušavanjem tržišta nekretnina, a time i realnom opasnosti da posrnuli građevinari ne budu u stanju otplaćivati svoje obveze prema bankama, na Hypo banku se, doznajemo, odnosi oko 14 posto portfelja. Kamatna stopa za vrijeme akcije iznosit će fiksnih 5,5 posto za klijente banke uz poček od šest mjeseci i bez vlastitog učešća. Kao i druge banke, i HAAB je svojim građevinarima promotivnu akciju uvjetovao spuštanjem cijene stana za najmanje deset posto. Kako je dio banaka objavio sniženje cijene stambenog prostora i do 30 posto, ne čudi što i HAAB sa svojim građevinskim tvrtkama pregovara o dodatnom snižavanju koje bi išlo do 20 posto. U ponudi će se za početak naći 700 stanova diljem Hrvatske od kojih se većina nalazi u metropoli. Akcija počinje 1. travnja i trajat će do kraja rujna. Iako banka nije inicijalno budžetirala 70 milijuna eura, sredstva će se preusmjeriti iz drugih stavki, uglavnom iz manje potražnje korporativnog sektora za kreditima. “Akcija će se možda nastaviti i istekom šest mjeseci, a to će ovisiti o interesu korporativnog sektora, banke (ako joj bude dozvoljavala profitabilnost) te cijene kapitala u inozemstvu”, istaknuo je član Uprave Hypo Alpe-Adria banke Krešimir Starčević. Govoreći o poslovanju u ovoj godini, Starčević je kazao da je stateška smjernica banke daljnje pozicioniranje u sektoru javnog financiranja što će reći da je planirani iznos kreditiranja središnje države 330 milijuna eura u čemu će većim dijelom sudjelovati Hypo grupa, dok se preostalih 35 milijuna eura planira za lokalne jedinice vlasti. Na pitanje hoće li i Hypo dizati kamatne stope, predsjednik Uprave Markus Ferstl odgovorio je to “zasad nije planirano, no ovisiti će o cjelokupnom razvoju prilika na tržištu”. Osvrćući se neslužbene informacije da bi se u sklopu restrulturiranja Grupe, dio banaka-kćeri mogao prodati (a spominje se Srbija i Crna Gora), Ferstl je rekao da su to “glasine jer potvrde iz matice nema”.

Kreditni rejting
Do kraja ožujka banka bi trebala objaviti rezultate poslovanja za 2008. u kojoj je kreditni portfelj porastao 16,5 posto, a za 2009. je predviđeno 3,6 mlrd. kuna novih plasmana. Inače, Hypo-u 1. ožujka službeno je pripojena Slavonska banka, a ujedinjena banka za dugoročan cilj ima postati treća banka na tržištu do 2012. Nakon završenog pripajanja u Upravu HAAB-a službeno su prešli bivši čelnici Slavonske banke Ivan Mihaljević i Tadija Vrdoljak.

stari krediti

Erste podigla kamate
Od početka travnja Erste banka će podići kamate na ranije odobrene kredite od 0,35 do 0,95 postotnih bodova. Cijena novih kredita porast će od 0,2 do 1,35 postotnih bodova. Gornja granica stambenih kredita je 7 posto, kažu u Erste banci.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Bessie,
ako te već sekira nečija eventualna sreća ………..da ti malo pomognem;
neće sigurno biti ovako kako si ti napisao, a ni cijene stanova neće baš toliko pasti koliko neki misle. Bankama to jednostavno nije u interesu, a ipak su one gazde u ovoj banana državi.

Reče Swami: “Netko je gadne novce dignuo preko leda jadnika koji su kupili stanove do 9 mjeseca 2008 godine.”
Mi smo 2007. digli stambeni kredit u prekrasnoj hypo banci, u vrijeme kad smo podnosili zahtjev kamata je bila 5.25, dok je obrađen 6.25 – a sad je na 7.20 (ili 7.25 nisam više ni sigurna) Nama dižu kamate, a novim korisnicima će davati fiksnu po 5.5? PA DA SE UBIJEŠ

banke na nerealan način zarađuju po sistemu navuci pa ga zavucišto je pokazano na podizanju kamatnih stopa na sve vrste ,a pogotovo na stambene kredite
Realna kamatna stopa banaka bi trebala biti max 5,5% godišnja što bi i dio sufinanciranja bila i država sa samo 5-7% državnog proračuna ,što oni nabi ni osjetili ,a stanovnicima i nosiocima kredita bi to jako pogodovalo .
ALI NE .. NAŠA DRŽAVA GRADI KULE I ČARDAKE NI NA NEBU NI NA ZEMLJI ….ko je jamio.jamio

Ovdje upišite svoj komentar…

New Report

Close