Hypo mijenja svoju strategiju

Autor: Ana Blašković , 27. srpanj 2015. u 11:00
Ulrich Kissing, čelnik Hypo grupe i šefica banke u Hrvatskoj Tea Martinčić/Davor Višnjić/PIXSELL

Ključ je u disciplini i odlukama na bazi brojki umjesto na ‘poznavanju’ klijenta, kaže Kissing.

Hypo grupa dobila novog šefa prije tek deset dana, no Ulrich Kissing već je u munjevitom obilasku ključnih tržišta.

Njegova je poruka jasna; Hypo mijenja strategiju, grandiozni nekretninski projekti stvar su prošlosti, a fokus novog vlasnika postaje hladna disciplina u upravljanju rizicima. Hypo je danas stabilna banka s oko 29 milijardi kuna aktive i 32 posto adekvatnosti kapitala, no teško može pobjeći od afera iz 1990-ih i mutnih veza s političarima. Ironično, Kissingov dolazak u Zagreb poklopio se s medijskim najavama o mogućem ukidanju presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu baš za uzimanje mita od Hypoa 1994. godine.

"Vrlo smo svjesni Hypove reputacije i važemo potencijalne alternative", odgovorio je Kissing u susretu s novinarima na pitanje razmatra li se promjena imena. "Potencijalna promjena imena je jedno, ali je najvažnije da naučimo nove vrijednosti i našu predanost integritetu. Na tome radimo, ali još nemamo jasan plan što učiniti; koje ime, koji logo, no to je visoko na listi prioriteta", kaže. Advent i EBRD će strategiju Hypoa graditi na tri stupa. Aduti su kapitaliziranost (Tier 1) grupe od 21 posto, što je dvostruko više od konkurencije poput Raiffeisena, potom osiguranih 2,1 milijardi eura financiranja do 2022. te očišćeni portfelj s 12,2 posto loših kredita u grupi te još manje, 8,5 posto u Hrvatskoj.

"Želimo postići rast posebno u segmentu stanovništva te malog i srednjeg poduzetništva zadržavajući korporativne klijente i portfelj. Učinit ćemo to na drugačije nego dosada, suzdržavajući se od velikih nekretninskih projekata", najavljuje. Poseban naglasak bit će na upravljanju rizicima koje će se centralizirati u smislu procesa, no brzina odobravanja kredita neće trpjeti. "Ključ je u disciplini, donosite li odluke na bazi čistih brojki i povijesti odnosa s bankom, umjesto na 'poznavanju' klijenta, manja je šansa da ga neće vratiti što je u interesu klijenata", zaključuje Kissing. 

LNG terminal

O projektu odlučuje Austrija?

Nakon Adventove akvizicije Hypoa, pojavila se špekulacija da će taj američki fond odlučivati o sudbini LNG terminala na Krku jer je zemljište u rukama Hypo banke. Kissing i Martinčić to demantiraju i ističu da je to zemljište u vlasništvu HETA-e, tzv. 'loše banke' u koje su preneseni problematični krediti Hypo grupe, a ona je pod kontrolom Republike Austrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close