HUB: Banke su spremne odgovoriti na zdravu potražnju

Autor: Ana Blašković , 06. prosinac 2017. u 22:01
Banke se nalaze u fazi zaoštravanja tržišnog natjecanja i visoko su kapitalizirane/FOTOLIA

Krediti stanovništvu u porastu, tvrtkama usporili zbog Agrokora.

U bankarskom sektoru primjetni su pozitivni trendovi u trećem te početkom četvrtog kvartala; nastavlja se rast portfelja stanovništvu, dok je kreditiranje tvrtki usporilo zbog Agrokora, ističe Hrvatska udruga banka (HUB) u najnovijoj publikaciji HUB Pregledi.

Kamatne stope nastavljaju padati, a taj je trend najizraženiji kod stambenih kredita. Te bi brojke mogle biti još bolje budući da ne uključuju značajnija odobrenja iz državnog poticajnog programa. Više kamate na stambene kredite u ovom trenu od Hrvatske imaju samo Litva i Latvija, kao i sve nove članice koje nemaju euro.  Rast marže je zaustavljen na 2,84 boda u trećem kvartalu, a dobit je niža za 45 posto nego što je bila 2016. Loši krediti pali su na 12,5 posto zahvaljujući prodajama portfelja i oporavku gospodarstva.

Povrat na kapital krajem rujna kretao se oko 5,8%, no HUB očekuje i niže krajem godine budući da će se računica promatrati s prvim tromjesečjem ove godine kada je dio banaka počeo agresivnije rezervirati zbog krize u Agrokoru. 

"Lošiji rezultat u usporedbi s prošlom godinom se općenito može pripisati ispravcima vrijednosti koji su povezani s krizom u Agrokoru", ističu. Ako se uzme u obzir visoka likvidnost, nastavak povoljnog stanja na međunarodnim tržištima te oporavak, banke se nalaze u fazi zaoštravanja tržišnog natjecanja, visoko kapitalizirane i spremne odgovoriti na svaku zdravu kreditnu potražnju uz kamatne stope koje su najniže u povijesti, poručuju iz HUB-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close