Hrvatskoj titula premijskog viceprvaka

Autor: Božica Babić , 24. kolovoz 2011. u 22:00

U regiji je protekle godine bilo aktivno 117 osiguravatelja, a gotovo polovica ukupne zaračunate premije ugovorena je u Sloveniji

Industrija osiguranja, dislocirana na šest tržišta regije (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Srbija), u kojoj je ukupno aktivno 117 društava za 2010. ugovorila je zaračunatu premiju u visini 4,3 milijarde eura. Od toga gotovo polovica iznosa (2,1 mlrd.eura) otpada na Sloveniju. Iako znatno zaostaje za financijskim učinkom lani ostvarenim u granicama “dežele” i Hrvatska je sa 1,27 milijardi eura uhvatila dobar iskorak u odnosu na ostatak regije, gdje je na razini četiri tržišta premija u prošloj godini sveukupno dosegnula tek 941 milijun eura.

Još nedostižan lider
Velike razlike nisu evidentne samo kroz visinu ugovorene premije na svakom pojedinom tržištu već i kroz njezinu strukturu. Prema kriterijima struke najrazvijenije je slovensko tržište gdje su osiguravatelji lani samo kroz police životnih (udjel 31,3%) i zdravstvenih (udjel 20%) osiguranja uspjeli ugovoriti premiju veću od milijardu eura, odnosno 1,07 milijardi. Paralelno na policama obveznih osiguranja od autoodgovornosti (AO police) slovenska industrija osiguranja ostvarila je tek 303 milijuna eura premije što je udjel od 14,5 posto u sveukupnoj lanjskoj premiji.Za razliku od Slovenije na svim ostalim tržištima unutar ostvarenih premija još dominiraju upravo AO police. I dok su Hrvatska i Srbija spustile tu vrstu police na 31, odnosno 33 posto udjela u ukupnoj premiji, na ostalim tržištima ona je u rasponu između vrlo visokih 47 i 49 posto, a najviši iznos vezan je uz bosansko- hercegovačko tržište. Sa 656 milijuna eura premije na životnim osiguranjima ugovorene u 2010. u Sloveniji su postigli i rekordan učinak na jednoj vrsti police unutar cjelokupne ponude koja je na svim tržištima razvrstana na 19 istovrsnih proizvoda. Hrvatska industrija osiguranja u istom je razdoblju, premda je riječ o tržištu s dvostruko brojnijom populacijom, dosegnula tek 337 milijuna eura. Srbija je pak na životnim osiguranjima “uhvatila” premiju od 88 milijuna eura, bosansko-hercegovačko tržište ostvarilo je na toj polici 37 milijuna eura, Crna Gora 8,4 i Makedonija skromnih 5,7 milijuna eura. Od svih šest tržišta u segmentu životnih osiguranja na malom crnogorskom prostoru ostvarena je najveća dominacija nekog društva, od 8,4 milijuna eura ukupne premije Grawe je lani prisvojilo čak 4,9 milijuna.

Velik potencijal zdravstva
U segmentu zdravstvenih osiguranja najveću premiju nakon Slovenije, koja je kroz tu policu ugovorila 410 milijuna eura te istodobno klijentima isplatila 366 milijuna organizirajući im u zdravstvenim ustanovama liječenje, ostvarili su opet hrvatski osiguravatelji. Ona je iznosila 37 milijuna eura što je tek 2,9 posto iz ugovorene ukupne prošlogodišnje premije. Na ostala četiri tržišta police zdravstvenih osiguranja uglavnom su prisutne tek u manjim “tragovima”. Upravo su police zdravstvenih i životnih osiguranja prostor u kojemu osiguravatelji vide dugoročni razvojni potencijal. Stoga se mnoga društva, posebno ona iza kojih stoji inozemni kapital, već godinama strpljivo pozicioniraju na prostoru regije čekajući gospodarski razvoj koji će uz bolji standard lokalnom stanovništvu donijeti i višak sredstava, raspoloživ za investiranje u police kako životnih tako i zdravstvenih osiguranja za pokriće mogućih rizika. Naime, s policom koja svjedoči o prosječno uplaćenih 328 eura po glavi stanovnika za osiguranje života Slovenija trasira izgledan razvoj i ostatka regije u budućnosti. Za prošlu 2010. prosječna uplata po polici životnih osiguranja u Hrvatskoj je iznosila 78 eura, u Crnoj Gori 13, Srbiji 12, na bosanskohercegovačkom tržištu 9, a makedonskom samo tri eura. Na većini tržišta regije evidentna je visoka koncentracija. Tako na crnogorskom prostoru tri prvoplasirana društva prisvajaju čak 78 posto tržišta koliko drži i prvih pet društava u Sloveniji. U Hrvatskoj pak prvih pet osiguratelja ima tržišni udjel od 65 posto. No, Sarajevo osiguranje je lider na prostoru BiH sa svega 12,4 posto tržišnog udjela dok Lovćen u Crnoj Gori drži 53 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close