Hrvatski loši krediti ‘na cijeni’ među investitorima

Autor: Poslovni dnevnik , 08. ožujak 2018. u 16:11
Loši krediti tvrtkama najčešći su oblik trgovine portfeljem, ali se pažnja usmjerava i na stambene/Marko Lukunić/PIXSELL

Hrvatska je u posljednje dvije godine bila jedno od najaktivnijih tržišta NPL-ova u srednjoj i istočnoj Europi.

Prodaja nenaplativih kredita i u ovoj godini ostat će najčešća opcija za smanjenje opterećenja na području bankarstva u srednjoj i istočnoj Europi, stoji u šestom godišnjem izvještaju o tržištu nenaplativih kredita računovodstvene tvrtke Deloitte.

Izvješće je pokazalo da je udio nenaplativih kredita u Hrvatskoj, nakon rekordnih iznosa zabilježenih tijekom 2014. i 2015. godine, u 2016. godini počeo postupno padati, a smanjenje se nastavilo i u prošloj godini. Nedavno objavljeni podaci Hrvatske narodne banke (HNB) pokazuju da su loši krediti u Hrvatskoj krajem prošle godine ukupno vrijedili 27,9 milijardi kuna što je 22,4 posto manje nego godinu ranije.

 

22,4 posto

smanjio se iznos loših kredita tijekom prošle godine

Pri tome je udio loših kredita pao s 13,8 posto na 11,4 posto. Nenaplativi krediti stanovništvu smanjeni su sa 12,2 posto s kraja 2015. na malo više od osam posto dok je udjel kod poduzeća srezan sa 34,7 posto na 22,3 posto. "Hrvatska je u protekle dvije godine bila jedno od najaktivnijih tržišta problematičnih kreditnih plasmana u srednjoj i istočnoj Europi, pri čemu je dominirala prodaja tzv. loših kredita tvrtki.

Najveći iznos u 2016. godini dosegla je prodaja korporativnog portfelja tzv. loših potraživanja HETE, čija je nominalna vrijednost dosegla 330 milijuna eura", istaknuo je Uroš Kalinić, direktor u Deloitteovom Odjelu financijskog savjetovanja. "Najaktivnija tržišta, s najvećim vrijednostima prodanih portfelja, uz spomenutu Hrvatsku, bile su Rumunjska, Mađarska i Slovenija. Iako su korporativni nenaplativi krediti još uvijek najčešći oblik trgovine portfeljom zajmova, neki investitori su svoju pažnju preusmjerili na stambene hipoteke", navodi Kalinić.

Uzimajući u obzir broj transakcija tzv. korporativnih loših kredita koje su nedavno zaključene, očekuje se povećanje prodaje stambenih hipotekarnih kredita. U tom kontekstu, investitori su već uložili značajna sredstva u mađarsko tržište. Dugoročno, očekuje se da će se aktivnosti tržišta nenaplativih kredita u srednjoj i istočnoj Europi postupno smanjivati, jer će banke smanjiti vrijednost postojećih nenaplativih plasmana na održivu razinu, zaključuje se u Deloitteovu izvješću.

Komentirajte prvi

New Report

Close