Hrvatska atraktivna za potrošačko kreditiranje

Autor: Bernard Ivezić , 08. kolovoz 2018. u 22:01
Identificirano 900 organizacija koje omogućavaju online provjeru kreditnog rizika/FOTOLIA

U Hrvatskoj je istraživanje švedskog fintech startupa pokazalo da vlada velika elastičnog financijskog sektora.

Kvaliteta portfelja potvrđuje visoku elastičnost financijskog sektora u Hrvatskoj objavio je u svom istraživanju o potrošačkom kreditiranju "The Global Industry at a Glance: How to Identify Opportunities" švedski fintech startup Instantor.

Dodaje da na području istočne Europe, koja uključuje podatke za Bugarsku, Hrvatsku, Gruziju, Poljsku, Rumunjsku i Ukrajinu, postoji veliki interes za pružanje usluga potrošačkog kreditiranja. U istraživanju se navodi da iako postoji niz prepreka i negativnih trendova, ali četiri pozitivna trenda nose prevagu u regiji. 

Razlozi za optimizam
Ti "razlozi za optimizam", navodi Instantor, su povrat ulaganja, labavljenje regulacije, gospodarstva tih država su se pokazala snažnima i stabilnima, a industrija potrošačkog kreditiranja u regiji raste te pokazuje trend kontinuiranog rada. Valja ipak naglasiti da unatoč tim ljubaznim riječima o situaciji u Hrvatskoj napisana je jedna rečenica, najkraća u istraživanju. Nasuprot tome, za Bugarsku stoji da raste značajno. To znači i da postoji veća potreba za kreditiranjem, a naglašava se i da je prema Svjetskom ekonomskom forumu ta država u zadnjih šest godina napredovala sa 74. na 49. mjesto globalne konkurentnosti.

Za Gruziju se navodi da, iako je 67. po globalnoj konkurentnosti, ima nekolicinu značajnih prednosti: efikasnost tržišta rada i dobara, razinu tehnološke spremnosti i nivo razvoja financijskog tržišta. Za Poljsku se navodi da je tamošnja Vlada stvorila niz specijalnih gospodarskih zona, koje imaju porezne olakšice i potporu lokalnih zajednica.Naglašava se i da je profitabilnost banaka u prva tri tromjesečja prošle godine porasla osam posto. Za Rumunjsku se navodi da joj je u trećem tromjesečju lani gospodarstvo raslo tri puta brže od eurozone. Čak se za Ukrajinu piše više. Naglašava se veličina njenog tržišta (42,4 milijuna stanovnika), kvalitetno obrazovanje, kao i podaci koji ukazuju o oporavak.

Financijska inkluzija
Instantor je švedska fintech tvrtka za procjenu kreditnog rizika građana, koja to radi online, odmah i  bez papirologije. U Hrvatskoj Instantor surađuje s Ferratum bankom, a ona zahvaljujući tome građanima nudi kredit u roku od 15 minuta.

Viceguverner HNB-a Neven Barbaroša prije pola godine naveo je tu suradnju kao prvi primjer primjene PSD2 regulative u Hrvatskoj. Istraživanje je napravio na uzorku od 2700 financijskih institucija na 25 tržišta, uključen je ostatak Europe, Južna Amerika i Azija. Tako je identificirano 900 organizacija koje omogućavaju online provjeru kreditnog rizika. U Instantoru naglašavaju da su otkrili da je globalna financijska inkluzija od 2011.-2017. rasla za 18%. Te da je u Uniji, zbog GDPR-a i PSD2, zapažen porast regulacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close