Holjevac ipak neće u Upravu Jadranske banke

Autor: Jadranka Dozan , 10. prosinac 2014. u 22:00
D. Holjevac u HNB-u radi od 2007. godine/Željko Lukunić/PIXSELL

Bivši viceguverner HNB-a razišao se s dioničarima šibenske novčarske kuće.

Da će bivši viceguverner HNB-a Davor Holjevac uskoro preuzeti vođenje Jadranske banke iz Šibenika još donedavno činilo se gotovo sigurna stvar.

Sadašnji čelnik banke Ivica Džapo je, prema tim križaljkama, samo trebao mjesto predsjednika zamijeniti članstvom u Upravi. I u poodmakloj fazi razgovora s vlasnicima u vodstvu banke su, doduše, odbijali komentirati očekivani transfer, no to se pripisivalo diskrecijskim i proceduralnim razlozima, uključujući i suglasnost HNB-a. No, čini se da od tog transfera neće biti ništa. O tome zašto, tj. na kojim pitanjima je propao (ili možda samo zapeo?) dogovor ključnih dioničara i Holjevca, jednoznačna tumačenja nema.

Prema nekima, razlog su njegovi zahtjevi prema vlasnicima u vezi s kapitalom. Drugi pak tvrde da je plan dovođenja tog bankara s dugim stažem u upravama vodećih dviju banaka, a potom i u HNB-u, zapravo pao na nesuglasju glavnih dioničara banke oko upravljačkog pojačanja. Sami akteri su nam ostali nedostupni za komentar. No, očito je da su zasad izvjesne samo promjene u Nadzornom odboru (najavljene za skupštinu 20. prosinca), ali ne i one u Upravi. Banka je zbog regulatornih zahtjeva i iskazana gubitka (u 9 mjeseci 79 mil. kuna) nakon dva kruga dokapitalizacije najavljivala do kraja godine još jedno povećanje kapitala. To se još očekuje, kao i konkretizacija navodnih planova kupnje "jedne manje banke".

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bilo bi zaista previse da ovaj lik, nakon sto je izazvao krizu u sektoru malih banaka, unistio dvije, izgubio poziciju vice guvernera zbog toga, za nagradu dobije mjesto predsjednika uprave jedne banke.
Nesposoban, korumpiran, lijen – tipican uposlenik Hrvatske Natodne Banke za koga se vec nekoliko godina ne zna sto tamo radi, kao i uostalom kompletna HNB.

New Report

Close