HNB otkrio najmanje rizičan ali i najpovoljniji kredit za potrošače

Autor: Poslovni dnevnik , 22. travanj 2016. u 09:28
Svaki je financijski proizvod jedinstven, upozoravaju iz HNB-a/M. L./PIXSELL

Korištenje svakog financijskog proizvoda nosi određene rizike, navodi se uz ostalo u opširnom materijalu Hrvatske narodne banke “Rizici za potrošača u kreditnim odnosima”.

Korištenje svakog financijskog proizvoda nosi određene rizike; u načelu najmanji rizik za potrošača čine kunski krediti uz fiksnu kamatnu stopu, međutim, to ne znači da će takav kredit biti i najpovoljniji, navodi se uz ostalo u opširnom materijalu Hrvatske narodne banke "Rizici za potrošača u kreditnim odnosima".

Svaki je financijski proizvod jedinstven, ističu iz HNB-a te su uz njega vezani i rizici specifični samo za taj proizvod, a neki od njih mogu se pojaviti po prvi puta i na neočekivani način. "Različiti krediti imaju različite rizike koji ponajprije ovise o valuti, ročnosti i načinu promjenjivosti kamatne stope. Važno je napomenuti da potrošač, odnosno korisnik kredita ima najviše informacija za procjenu rizika vezan uz kreditni posao u koji ulazi", objašnjavaju iz središnje banke.

U načelu, kako ističu, "najmanji rizik za potrošača predstavljaju kunski krediti uz fiksnu kamatnu stopu, što ne znači da će takav kredit za potrošača biti i najpovoljniji". Uz pretpostavku prihoda u domaćoj valuti, valutni rizik za kredite u domaćoj valuti ne postoji, ističe se u publikaciji. Suprotno tome, on je najveći za dugoročne kredite vezane uz ostale strane valute. Naime, kako se objašnjava, HNB zbog jako rasprostranjene uporabe eura, kao referentne valute u domaćim kreditnim i poslovnim odnosima, a na temelju prevladavajuće štednje u stranoj valuti, na deviznom tržištu djeluje obuzdavajući nagle promjene valutnog tečaja kune prema euru.

"Budući da HNB stabilizira tečaj kune prema euru, nije moguće istodobno stabilizirati tečaj kune i prema ostalim stranim valutama. Ipak, valutni rizik kredita vezanog uz tečaj eura postoji. Naposljetku, valutni rizik za kredite dužeg roka u stranoj valuti uvijek je veći jer postoji veća vjerojatnost za značajnu promjenu tečaja domaće valute prema stranoj", naglašavaju iz središnje banke. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

bankari vedre i oblace kunu kroz HNB mjenjacnicu

Potražnja za HRK je bila povećana kao i potražnja za kreditima u HRK, također, i zbog većeg priljeva deviza. Na kraju, nije HRK ojačala na sve gore valute jer je ista usko vezana za EUR koji jača naspram USD, YEN itd. Kunu treba gledati isključivo kroz EUR, a rast ili pad naspram EUR-a kao intervenciju HNB-a koja cijelo vrijeme štiti tečaj EUR/HRK.

Ma što su €,$,Jen i dr. valute prema Kn… Dolar je sa 7.2 pao na 6.60Kn ,Funta sa 11 Kn pala na 9,50Kn,Euro sa 7.65 pao na 7.48Kn, Kineski juan sa 1.08 na 1.02Kn itd,itd…,
Kuna “obara” sve rekorde samo ne znam na osnovu čega !?? Dali možda zbog “jakog” gospodarstva ili sve veće vanjske zaduženosti ?
Kn = Enigma

New Report

Close