Grčki problemi pritisnuli tečaj eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. listopad 2012. u 18:13
Ilustracija

Euro je u petak na međunarodnim deviznim tržištima nakratko zabilježio najnižu razinu u dva tjedna prema dolaru.

Euro je u petak na međunarodnim deviznim tržištima nakratko zabilježio najnižu razinu u dva tjedna prema dolaru, nakon što su se u prvom planu našle brige oko mogućeg neispunjenja zacrtanih ušteda u Grčkoj, dogovorenih s međunarodnim zajmodavcima. Euro je u takvim okolnostima nakratko oslabio 0,3 posto, na 1,2893 dolara, da bi se potom stabilizirao na 1,2922 dolara, što znači da je na gubitku od 0,08 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Zajednička europska valuta oslabila je i prema jenu, oko jedan posto, te se njome trgovalo po 102,725 jena. Time je zabilježila najnižu razinu u posljednjih 10 dana. I dolar je oslabio prema jenu, za 0,6 posto na 79,82 jena. U najnovijem izvješću Međunarodni monetarni fond (MMF) navodi da će grčki dug biti iznad zacrtane razine dogovorene s međunarodnim zajmodavcima. Grčka vlada kaže da postizanje dogovora o najnovijem paketu mjera štednje koče protivljenja unutar koalicijske vlade.

Uteg euru i dalje pružaju neizvjesnosti u vezi predaje španjolskog zahtjeva za pomoći, čime bi se otklonila prepreka kupovinama državnih obveznica te zemlje koje je obećala Europska središnja banka (ECB). "Ulagače i dalje brine hoće li i kada Španjolska tražiti pomoć, a ostaju i problemi s Grčkom. Očekujem i dalje da će euro nastaviti silaznom putanjom", kazao je Lutz Karpowitz, valutni strateg u banci Commerzbank.

Euro su ovih dana pritisnuli slabi gospodarski pokazatelji i nove naznake da su i njemačko gospodarstvo, koje se dosta dugo prilično dobro nosilo s nepopustljivom dužničkom krizom, sada također snašle nevolje. Dolar je tek nakratko smanjio gubitke prema jenu nakon što je najnoviji podatak o američkom BDP-u pokazao da je rast u trećem tromjesečju na godišnjoj razini ubrzao na 2,0 posto, s u prethodnom tromjesečju ostvarenih 1,3 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svi mi koji imamo probleme sa kreditima uz valutnu klauzulu često gledamo kakva je tečajna lista, tečaj eura, tečaj dolara i tečaj franka, sve to dovodi do stalnih nedoumica i strahova kako se ponašati da ne bi postali isti kao Grčka i njeni građani!

New Report

Close