Gašenje otkupa obveznica neće zaustaviti ‘bikove’

Autor: Tomislav Pili , 31. listopad 2014. u 15:36
Šefica Feda Janet Yellen uplašila je tržište - optimizmom/REUTERS

Ostaje za vidjeti kakva će biti dinamika rasta kamatnih stopa, kažu analitičari.

Završetak programa otkupa obveznica američkih Federalnih rezervi (Fed) neće značiti i kraj bikovskog tržišta, smatraju analitičari.

Nakon što je Fed u srijedu i službeno ukinuo posljednjih 15 milijardi mjesečnog otkupa obveznica, što je uostalom bilo i očekivano, ulagače na Wall Streetu ponešto je zabrinulo priopćenje koje su mnogi protumačili kao svojevrsni zaokret u retorici središnje banke.Naime, osvrt na gospodarstvo i tržište rada bili su optimističniji nego što se očekivalo. Stoga su – premda u priopćenju Feda i dalje stoji da će kamate još neko vrijeme ostati na rekordno niskim razinama –  zaredale špekulacije da bi središnja banka mogla povećati cijenu novca prije nego što se procjenjivalo.

"Očekivalo se da će Fed ukinuti programe kvantitativnog popuštanja, no nitko nije očekivao da će biti toliko optimističan po pitanju tržišta rada", kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management, prenosi Hina.Ukidanjem programa kupnje obveznica tržište je izgubilo jednu od bitnih poluga rasta cijena dionica, pa su se ulagači nadali da Fed neće žuriti s povećanjem kamata koje se još od kraja 2008. kreću na rekordno niskim razinama od oko nula posto. No, tržište je već ukalkuliralo gašenje otkupa obveznica, smatra Igor Gvozdanović, predsjednik Uprave Platinum Investa.

"U četvrtak je donekle reagirao tečaj dolara, a što se tiče burzi, institucionalni ulagači očekivali su ovakav razvoj događaja. Ostaje za vidjeti ritam i dinamiku podizanja kamatnih stopa što može utjecati na različite scenarije ponašanja fond-menadžera", ocjenjuje Gvozdanović dodavši kako u narednih nekoliko dana ne očekuje značajni pad burzovnih indeksa.Prema njegovu mišljenju, program otkupa obveznica, odnosno kvantitativno otpuštanje (QE) kako se još naziva, u Americi je polučio dobre rezultate.

Činjenica jest da je QE pomogao u rastu indeksa, kaže Gvozdanović, ali Fed je i pretpostavljao da će dio tog novca otići na burzu. Osim toga, time je podignuto povjerenje kućanstava koja su u SAD-u čak 60 posto u dionicama, naglašava Gvozdanović. Sličan program najavljuje i Europska središnja banka, no Gvozdanović kaže kako tek treba vidjeti kakve će rezultate europski QE polučiti, ako do njega dođe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close