Euro dosegnuo najvišu razinu u tjedan dana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. listopad 2012. u 17:28
Ilustracija

Euro je prema dolaru ojačao 0,8 posto i njime se trgovalo po 1,3048 dolara.

Euro je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima dosegnuo najvišu razinu u tjedan dana prema dolaru i najvišu u četiri tjedna prema jenu i funti, jer su ulagače oraspoložili medijski napisi koji signaliziraju da je Njemačka otvorena za uvođenje preventivne kreditne linije za Španjolsku. Euro je tako prema dolaru ojačao 0,8 posto i njime se trgovalo po 1,3048 dolara. Ranije je nakratko dosegnuo i 1,3060 dolara, najvišu razinu u posljednjih tjedan dana. Jedinstvena europska valuta bila je na većem dobitku i prema jenu, od čak 1,1 posto, dosegnuvši 102,89 jena, a poskočila je i prema funti pa se eurom trgovalo po 81,02 penija. Dolar je prema jenu ojačao 0,2 posto, na 78,85 jena.

Euru su i dalje podršku pružale priče da bi Madrid uskoro mogao zatražiti međunarodni paket pomoći. Na ruku mu je išla i vijest iz Njemačke o poboljšanoj klimi u najvećem gospodarstvu eurozone, kako među analitičarima tako i među ulagačima. Najveći poticaj današnjem uzletu jedinstvene valute ipak je stigao od špekulacije da Njemačka možda ne bi željela da Španjolska predugo čeka pomoć, što znači da je otvorena za neki vid preventivne kreditne linije za posrnulu članicu. Pozitivnom raspoloženju pridonio je i grčki premijer Antonis Samaras, kazavši dan ranije da će Grčka zaključiti pregovore s međunarodnim zajmodavcima kako bi dobila nove tranše kredita iz paketa pomoći. Dužnosnici ipak drže da razgovori najvjerojatnije neće biti dovršeni prije ovotjednog summita EU-a.

"Sklonost riziku na tržištu povećana je pod utjecajem dobrih vijesti iz Europe", kazao je Marc Principato, direktor iz njujorške tvrtke SMB Forex Trading And Education. Predaja španjolskog zahtjeva za pomoći uklonit će prepreke za kupovinu državnih obveznica koje je najavila Europska središnja banka (ECB). Euru bi to trebalo dati poticaja za rast, kažu analitičari i trgovci, premda ostaje nepoznato kada će Madrid to i službeno učiniti. Iako su splasnule nade da će takav korak španjolska vlada poduzeti već na ovotjednom summitu u Bruxellesu, dužnosnici eurozone kažu da bi zahtjev mogli razmatrati idući mjesec u zajedničkom paketu sa zajmovima za Grčku i Cipar.

Komentirajte prvi

New Report

Close