ECB je svoju neovisnost rastegnuo do ‘točke pucanja’

Autor: Ana Blašković , 29. ožujak 2017. u 07:42
Mario Draghi, guverner Europske središnje banke/Reuters

TI smatra da ECB više ne bi trebala nadzirati međunarodne ‘bailoute’ zajedno s EK-om i MMF-om.

Europska središnja banka našla se pod udarom kritika Transparency Internationala za miješanje u politiku tijekom krize u eurozoni, prenosi Financial Times.

Međunarodna organizacija za borbu protiv korupcije smatra da bi se ECB trebala povući europske "troike", trijumvirata koji uz banku čine Europska komisija i MMF. Izvješće, koje je nastalo uz pomoć dužnosnika banke, traži da se ECB stavi pod jači nadzor europskih institucija s argumentom da mandat osiguravanja stabilnosti cijena tijekom krize "rastegnut" do točke pucanja.

"Okvir odgovornosti ECB-a nije adekvatan za dalekosežne političke odluke koje je donosilo Vijeće guvernera", ističe se u izvješću. Izrečene kritike na tragu su sličnih razmišljanja koja su se mogla čuti u dijelu članica eurozone za vrijeme financijske krize, no s obzirom na to da dolaze od Transparency Internationala sada bi mogle imati veću težinu. Organizacija preporučuje banci da javno objavljuje sve odluke pohvalivši istovremeno odluku da se objavljuju bilješke starijih dužnosnika.

Preporučuje se da ECB više ne nadzire međunarodne 'bailoute', što čini s EK i MMF-om. Kritičari ističu da je neovisnost ECB-a shvaćena preširoko, posebno kod programa pomoći Irskoj, Portugalu i Grčkoj, te potom Španjolskoj i Cipru. Pritom se navode tajna pisma upućena Vladama Španjolske i Italije koja pomoć uvjetuju reformskim naporima.

Komentirajte prvi

New Report

Close