Dunav osiguranje preuzeo mirovinski fond TBI

Autor: Rato Petković , 01. lipanj 2006. u 06:30

Glavni je razlog izraelskog povlačenja iz Srbije nemogućnost kupnje Kreditno-eksportne banke

Beograd – Kupovinom 51 posto udjela izraelske kompanije TBI najveća osiguravajuća kuća u Srbiji Dunav postala je stopostotnim vlasnikom prvog dobrovoljnog mirovinskog fonda, osnovanog 2002. pod imenom Dunav-TBI. U priopćenju što ga je izdalo osiguravajuće društvo Dunav ne navodi se iznos koji je plaćen za vlasništvo TBI, ali je to prvi slučaj da društveno poduzeće kupuje privatni kapital. Pored mirovinskog fonda Dunav je kupio i brokersku kompaniju TBI Stockbroker, što govori o povlačenju TBI iz Srbije.

Različita tumačenja
Ta okolnost dobila je u široj javnosti različit prizvuk. Dok jedni izražavaju strahovanje da će sudbina prikupljenih sredstava u fondu postati nesigurnom, po ugledu na to kako se gospodari s ostalom društvenom imovinom, dotle drugi povlačenje TBI kompanije iz Srbije gledaju kroz optimističku dioptriju. Na dolazak TBI u Srbiju se gledalo kao na kompaniju koja voli rizičan teren, jer na njemu može ostvariti ekstra profit. Zato se na njezin odlazak gleda kao na znak kako Srbija prestaje biti rizičnom. TBI kompanija odlazi ubrzo nakon što je propao njezin pokušaj preuzimanja Kreditno eksportne banke, kojoj je Narodna banka Srbije, tek poslije devetog pokušaja uspjela nametnuti likvidacijski postupak. Tek kada je otkrivena stečajna mafija i uhićeni njezini glavni akteri Goran Kljajević, predsjednik Trgovačkog suda u Beogradu, kao i Sekula Pjevčević, direktor KEB i vlasnik 30-ak tvrtki, što ih je stekao u sumnjivim stečajnim postupcima, počeo je postupak likvidacije KEB. Svemu tome prethodila je i afera s pokušajem podmićivanja viceguvernera NBS Dejana Simića sa sto tisuća eura, što mu ih je preko emisara poslao Pjevčević. Svi ti događaji povezuju se s odlaskom TBI-a kompanije iz Srbije, odnosno njezinom odlukom da se povuče iz prvog privatnog mirovinskog fonda, kojega je osnovala s Dunav osiguranjem. Iako se 2002. godina spominje kao vrijeme osnivanja mirovinskog fonda početak njegovog djelovanja datira desetak godina ranije. Lani je čak isplaćena prva mirovina iz tog fonda, osiguraniku koji će u narednih pet godina dobivati mirovinu u iznosu 196,7 eura mjesečno. Dunav osiguranje preuzeo je mirovinski fond u fazi njegove preregistracije u Društvo za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom, kako bi se udovoljilo odredbama Zakona o dobrovoljnom mirovinskom osiguranju koji se počeo primjenjivati od 1. travnja, a usvojenog prošle jeseni. Dok ne završi preregistracija fond je obustavio sklapanje ugovora s novim klijentima. Postojećim članovima fonda se jamči sigurnost dosad uplaćenih sredstava. U skladu sa zakonskim propisima iznos najniže premije povećan je u veljači na 9,4 eura. U fond je učlanjeno 65 tisuća osiguranika.

Hoteli izdvojeni
Dunav osiguranje preuzelo je privatni mirovinski fond u vremenu kada je aktualizirana i privatizacija te osiguravajuće kuće. Da bi se stekli uvjeti za njezinu privatizaciju potrebno je da se prethodno ispod njegovog “krova” isele sve djelatnosti koje nisu povezane s poslovima osiguranja. Prvi potezi u tom smjeru su poduzeti prodajom dvaju hotela Jugoslavije i Metropola. Prvi je prodat za 33, a drugi za 29 milijuna eura, ali time Dunav još nije u cijelosti “očišćen” i pripremljen za privatizaciju.

EBRD glavni kandidat za Dunav
Vlasti su se odlučile da Dunav ostane jedina osiguravajuća kuća u kojoj će domaći kapital biti većinski, po ugledu na Komercijalnu banku, koja je jedina banka s većinskim domaćim kapitalom. Za ulazak u Dunav zanimanje je pokazala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u ožujku sa 75 milijuna eura dokapatilizirala Komercijalnu banku i time stekla 25 posto vlasništva u njoj. Prema dogovorenom scenariju s domaćim financijskim i monetarnim vlastima za očekivati je da će se nešto slično dogoditi i s Dunavom.

Komentirajte prvi

New Report

Close