Dragocjenim metalima trguju na posebnom portalu

Autor: Tin Bašić , 10. veljača 2013. u 22:00
Najskuplji je dukat Franz Jozef iz 1915. koji se prodaje po 8000 kuna

Prodaje se svašta, od kovanica do starih posuda i lončića od srebra. Najjeftiniji zlatnik može se kupiti već za 100 kuna.

Ako netko smatra da je cijena koju mu otkupljivači zlata nude za kovanicu, ogrlicu ili neki drugi komad nakita premala, može pokušati prodati i na portalu plemenite-kovine.com. Riječ je o internetskoj stranici koja spaja ponudu i potražnju plemenitih metala, a funkcionira kao i drugi slični portali poput Plavog oglasnika i Njuškala.

"Ne otkupljujemo zlato već nudimo servis za oglašavanje. Korisnici sami definiraju cijene po kojima bi htjeli prodavati, što kod otkupljivača ne mogu. Stoga su cijene koje mogu postići prodajući plemenite metale na portalu veće nego što dobiju kod otkupljivača", kazao nam je Ivan Štimac koji je i pokrenuo portal. Na ideju je, kaže, došao kad je i sam tražio servis preko kojega bi mogao prodati, ali i kupiti zlato. "Nisam ga našao pa sam odlučio pokrenuti portal koji bi spojio ponudu i potražnju za plemenitim kovinama. Projekt je relativno mlad, svega tri – četiri mjeseca", objašnjava Štimac. Na portalu se mogu objavljivati oglasi za kupnju i prodaju zlata, srebra, platine te paladija. "Prodaje se svašta. Od kovanica do starih posuda i lončića od srebra. Najpopularnija kovanica trenutno je jedna iz bivše Jugoslavije. Riječ je o 200 dinara iz 1977. godine koja se prodaje po oko 80 kuna, što je znatno iznad vrijednosti srebra koji čini sastav te kovanice", kaže Štimac.

Najjeftiniji zlatnik može se kupiti već za 100 kuna, a najskuplji je dukat Franz Jozef iz 1915. godine po 8000 kuna.Iako se osim zlata i srebra mogu prodavati platina i paladij, oni zasad nisu  popularni. "To je opravdano s obzirom na to da su nameti isti kao i za srebro i zlato, a pored toga nema puno numizmatičkih stvari od tih metala", smatra Štimac. Ističe da postoji i mogućnost kupnje i prodaje investicijskog zlata i srebra, no u tom dijelu najveći problem predstavljaju nameti i porezi države. "Nažalost, investicijsko zlato i srebro kupuje se i prodaje u Europi", kaže Štimac. Navodi da ponuđači iz Slovenije na portalu oglase prodaju, no transakcija se odvija u susjednoj državi i zlato se tamo pohranjuje upravo zbog velikih nameta. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Definitivno odlična stranica za prodati zlato ili srebro .

New Report

Close