Draghi razmatra stres test i za nebankarske igrače

Autor: Ana Blašković , 06. srpanj 2015. u 16:37
Mario Draghi, guverner ECB-a

Nebankarske institucije sve su povezanije s širim financijskim sektorom.

Europskim regulatorima nužan je širi niz alata i trebalo bi razviti stres test kako bi se na vrijeme uhvatilo u koštac s mogućim sistemskim rizicima iz sektora banaka u sjeni, rekao je član izvršnog odbora ECB-a Vitor Constancio u petak.

"Nebankarske financijske institucije, poput osiguravateljnih kompanija, mirovinskih i investicijskih fondova na dioničkim tržištima sve su povezaniji s širim financijskim sektorom", kazao je Constancio u govoru što ga prenosi Reuters. 

Kroz pukotine
"Što su nositelji regulatori efikasniji u korištenju makroprudencijalnih alata u ograničavanju pretjeranog kreditnog rasta, raste vjerojatnost da će uslijediti pretjerane prilagodbe u nebankarskom sektoru kroz pukotine", rekao je. Zato oni koji donose odluke imaju potrebu za proširenim rasponom alata kojima će ograničiti pretjerane financijske poluge i rast kredita. "Podržao bih razvijanje usmjerenih stres testova koje bi razvili sami regulatori, a koji mogu rasvijetliti pravi kapacitet apsorpcije gubitaka nebankarskih institucija", dodao je Constancio. Takvi stres testovi trebali bi uključiti derivativne pozicije i izloženost banaka u sjeni šokovima likvidnosti što bi pomoglo regulatorima ocrtati cjelokupnu slike otpornosti financijskog sustava u cijelosti.

Proširena lista
Europska središnja banka također je iznenadila tržišne sudionike krajem prošlog tjedna kada je korporativnu listu imena kvalificiranih za otkup obveznica unutar programa kvantitativnog popuštanja proširila za tri talijanska. Radi se o kompanijama Terni, Enelu i Snamu, unatoč tome što im je država manjinski vlasnik. Odluka je izazvala iznenađenje, ali i bojazan da bi mogla uzrokovati cjenovne distorzije i poremećaje u likvidnosti. Dio bankara iznenađen je činjenicom da su te talijanske tvrtke uključene, ali ne i njemački Deutsche bahn ili francuski Electricite de France.

Komentirajte prvi

New Report

Close