Dom i stvari koje imate možete osigurati za samo 400 kn godišnje

Autor: Poslovni dnevnik , 26. svibanj 2013. u 22:00
Usporedili smo ponudu osiguravajućih kuća za godišnje police osiguranja za stan veličine 80 četvornih metara

Kako bi mogli uživati na godišnjem odmoru nije na odmet razmisliti o polici osiguranja za kućanstvo.

Bliži se vrijeme godišnjih odmora, a odluka o osiguranju je jedna od najboljih koju možete donijeti kako biste zaštitili svoj dom od provalnika.

Obzirom na učestale poplave i ostale elementarne nepogode koje su pogodile Hrvatsku u zadnjih par godina, poražavajući je podatak da je osigurano tek 23,61% registriranih kućanstva. Osiguranje imovine nije obavezno, stoga ne čudi podatak da je uslijed jačanja krize i recesije došlo do smanjenog interesa među građanima za tu uslugu. Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranja za travanj 2013. godine, od svih sklopljenih polica, tek 10 posto otpada na osiguranje imovine te osiguranje od požara i elemntarnih nepogoda. Usporedbe radi, 39,87 posto polica otpada na osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, a 21,90% na osiguranje od nezgode.Godišnja polica osiguranja za stan veličine 80 kvadratnih metara stoji od 410 do 460 kn, a pritom osiguravate građevinsku vrijednost nekretnine te stvari kućanstva.

Parametri usporedbe odnose se na stan od 80 kvadratnih metara, višegodišnje osiguranje, jednokratno plaćanje, osiguranje građevinskog djela nekretnine i stvari kućanstva. Građevinska vrijednost nekretnine odnosi se na procjenjenu vrijednost građevinskog matrijala koji je utrošen prilikom izgradnje, dok se procijenjena vrijednost stvari kućanstva odnosi  na materijal za uređenja interijera (boje, podovi), namještaj, kućanske aparate, slike te ostale uobičajene stvari kućanstva. Ukoliko posjedujete vrijedne umjetnine, namještaj  ili slično, isti ne podliježu navedenom osiguranju nego ih je potrebno dodatno osigurati.Procjena građevinske vrijednosti nekretnine ne ovisi o lokacije na kojoj se nekretnina nalazi.

Dakle, bez obzira na to nalazi li se stan na nekoj od top destinacija ili na nekoj manje atraktivnoj, procjenjena vrijednost je ista.Prilikom kupnje police osiguranja potrebno je pažljivo proučiti koja pokrića su uključena u osiguranje. Navedene police obuhvaćaju rizik od požara, pada zračne letjelice, udara motornog vozila, vandalizma, poplava uzrokovanih izljevom vode te klizanja zemljišta uzrokovanog poplavama. Polica osiguranja stvari kućanstva podrazumjeva osiguranje od rizika požara, udara groma, eksplozija i udara zračne letjelice te krađe do određenog iznosa.Za detaljnu usporedbu polica te poktića unutra polica posjetite kompare.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close