Dokapitalizacija preko vikenda

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2013. u 22:00
BIS je našao brz način za rast kapitala/FOTOLIA

Vlasništvo nad bankom prebacivalo bi se tijekom tog vikenda na novoformiranu privremenu holding kompaniju a u sljedećoj fazi banka bi se odmah dokapitalizirala otpisom potraživanja kreditora.

Forum središnjih banaka iz cijelog svijeta objavio je dokument u kojem tvrdi da plan Banke za međunarodna poravnanja (BIS) omogućuje brzu i laku dokapitalizaciju banaka i priliku za vlasti da nedvosmisleno jamče da štediše neće izgubiti svoje pologe. “U planu se predlaže jednostavan mehanizam dokapitalizacije koji uvažava prava kreditora i omogućuje dokapitalizaciju velikih banaka preko jednog vikenda”, tvrde u BIS-u. Vlasništvo nad bankom prebacivalo bi se tijekom tog vikenda na novoformiranu privremenu holding kompaniju a u sljedećoj fazi banka bi se odmah dokapitalizirala otpisom potraživanja kreditora. Autori nacrta naznačili su da on možda predstavlja jedinu mogućnost da se poštuje hijerarhija naplate, provede brza dokapitalizacija i spriječi rizik moralnog hazarda. Hijerarhija naplate kreditora poštovala bi se. No, to bi uključivalo gubitke za depozite iznad maksimalnog iznosa pokrivenog jamstvom.

“U ponedjeljak ujutro vlasti bi ponovo otvorile vrata banke i mogle bi joj eventualno pružiti primjerenu pomoć s likvidnošću jer je sada solidno kapitalizirana”, stoji u dokumentu. Idućih mjeseci holding kompanija prodala bi dokapitaliziranu banku po tržišnoj cijeni a prihod bi se rasporedio kreditorima čija su potraživanja otpisana. Uprava i izvršni odbor mogli bi po potrebi biti zamijenjeni u razdoblju između dokapitalizacije i prodaje banke.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ja ovo ništ ne kužim!

Smijeh do neba. Upišeš brojke u računalo i to je to. A vlasništvo nad bankom se izgubi???

New Report

Close