Dionica Valamar Riviere na službenom tržištu ZSE

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. prosinac 2014. u 14:14
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Dionicom turističke kompanije Valamar Riviera od srijede je započelo trgovanje u službenom tržištu Zagrebačke burze.

Dionicom turističke kompanije Valamar Riviera od srijede je započelo trgovanje u službenom tržištu Zagrebačke burze, povodom čega je u sjedištu Burze održana prezentacija novog uvrštenja i potpis ugovora, a sve uključene strane istaknule su da je to jedno od važnijih događaja na hrvatskom tržištu kapitala ove godine.

Kako je rečeno, radi o dionici snažne i profitabilne tvrtke, s tržišnom kapitalizacijom od čak 2,5 milijarde kuna, 'free floatom' od 57 posto te s 22 tisuće dioničara.

Do podneva tom je dionicom ostvaren najveći pojedinačni promet na službenom tržištu Burze, blizu 600 tisuća kuna, a cijena joj je u tome trenutku iznosila 20 kuna ili otprilike 1 posto više nego jučer, istaknula je predsjednica Uprave Zagrebačke Burze Ivana Gažić. Navela je i da je to uvrštenje važno za Burzu, jer na njoj nema puno sličnih dionica. Valamarova je, naime, trenutno s najvećim 'free floatom', a uz HT-ovu i s najviše dioničara, koji su i jamstvo da će se tom dionicom stvarati svakodnevno promet.

"Zagrebačkoj burzi su važne takve dionice ne toliko zbog velike tržišne kapitalizacije koliko zbog tako velikog 'free floata', jer jer su onda atraktivnije i za privatne i institucionalne investitore, koji ne žele ulagati u dionice kojih ne mogu kupiti veći broj i koje su manje likvidne", kazala je Gažić, dodajući da je to još jedan detalj koji ide u prilog ovogodišnjem rastu specijaliziranog turističkog indeksa Crobexturist, najvećem na burzi.

Predstavnik tvrtke InterCapital, pokrovitelja tog uvrštenja, Daniel Nevidal istaknuo je da je izlistana dionica snažne tvrtke, koja u hrvatskom turizmu ima 10 posto ukupnih smještajnih kapaciteta, kao i da je to bitno za animiranje stranih investitora, kojima je važno koliko neka tvrtka ima dionica, kakva joj je tržišna kapitalizacija, a kakav 'free float'.

"Do sada smo već imali na Burzi jake dionice Zagrebačke banke i Ine, od kojih Inina u Hrvatskoj po tržišnoj kapitalizaciji i najveća, ali s obzirom da se većina dionica nalazi u vlasništvu države i MOL-a, promet njome gotovo da ne postoji. Stoga je ovo uvrštenje važno i za cijelo hrvatsko gospodarstvo i tržište kapitala, koje se šest godine bori s krizom", ocijenio je Nevidal.

Tvrtku Valamar Riviera prezentirali su na Burzi njezin predsjednik Uprave Franz Lanschuetzer te članovi Uprave Ivana Budin Arhanić i Marko Čižmek, naglasivši njezinu posvećenost stvaranju dodane vrijednosti, profitabilnosti i likvidnosti, kao i da su nakon više od deset godina intenzivnog rada i ulaganja došli do granice HBOR-a i drugih izvora te treba im osiguranje na tržištu kapitala za nove investicije, daljnji razvoj i koristi za dioničare.

Lanschuetzer je istaknuo i da su prošle godine u 22 hotela, 10 kampova, dva hostela i sedam apartmanskih vila u destinacijama u Istri, na Kvarneru i Dubrovniku imali 730 tisuća turista i 4,3 milijuna noćenja te da su tu godinu završili s EBITDA-om od 301 milijun kuna, dok su im prihodi u zadnjih deset godina iznosili 1,1 milijardu kuna.

Zapošljavaju tisuću stalnih i oko tri tisuće sezonskih radnika, od kojih 80 posto iznova svake godine zapošljavaju.

"Uvrštenju u službeno tržište dionice Valamar Riviere prethodilo je ovogodišnje spajanje dva holdinga u jednu tvrtku, što već donosi znatne uštede zbog eliminacije višestruke upravljačke strukture, a uz transparentniji sustava korporativnog upravljanja time se otvaraju i mogućnosti za nove akvizicije u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, ali i susjednim zemljama", rekao je Lanscheutzer.

Predstavnici Valamara najavili su i da iduće godine očekuju nastavak pozitivnih poslovnih pokazatelja, kao i investicije od ukupno 330 milijuna kuna, od čega većina ili 250 milijuna kuna ide u Valamar Isabella Resort, sa četiri zvjezdice na otočiću Sv. Nikola kod Poreča. Istaknuli su i da su od 2004. do 2014. uložili u hrvatski turizam 2,4 milijarde kuna, od čega su nešto malo više od milijardu kuna povukli kredita od HBOR-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close