Dio građana nasjeo na priče o lakoj zaradi na burzi

Autor: Tomislav Pili , 02. listopad 2016. u 22:01
Kašnjenje isplata i način pristupanja klijentima najčešći su prigovori/Fotolia

Hanfa primila pritužbe ulagača koji su trgovali rizičnim financijskim instrumentima, pa izdala upozorenje.

Sumnjive brokerske kuće koje nemaju odobrenje za rad, a nude trgovanje rizičnim instrumentima najčešće hrvatske građane "zavlače" za isplatu novca.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) prošli je tjedan opet upozorila građane da ne nasjedaju na priče o velikoj i brzoj zaradi na trgovanju instrumentima kao što su ugovori na razliku (CFD) ili binarne opcije. U posljednjem upozorenju regulator se osvrnuo na navodne neovisne internetske stranice na kojima se stvara dojam da fizičke osobe iznose svoja pozitivna iskustva u trgovanju takvim instrumentima. Pri tome objašnjavaju na koji način trgovati preko online trgovinskih platformi – putem kojih se trguje navedenim špekulativnim financijskim instrumentima – te se u konačnici predlaže trgovanje putem točno određenog brokera.

Uglavnom, prenaglašavaju se samo pozitivne strane, smatra Hanfa. Na pitanje Poslovnog dnevnika je li upozorenje motivirano žalbama građana te koliko ih je zaprimljeno, iz Hanfe su odgovorili da su zaprimili pritužbe građana koje su se odnosile na nuđenje ili trgovanje CFD-ovima putem on-line trgovinskih platformi.

"Takve su se pritužbe, primjerice, odnosile na kašnjenja prilikom isplate novčanih sredstava na račun klijenta ili na načine na koje društva pristupaju potencijalnim klijentima. Hanfa takve pritužbe razmatra u sklopu svojih nadzornih aktivnosti ili o njima po potrebi izvještava inozemne EU regulatore", tvrde iz Hanfe. "Upozorenja Hanfe proizlaze iz spoznaja da su u EU prisutne sve agresivnije prakse nuđenja tih kompleksnih financijskih instrumenata (prvenstveno CFD-ova i binarnih opcija) te želimo hrvatsku javnost što ranije upozoriti na takve aktivnosti kako na njih ne bi nasjela", tvrdi financijski regulator. 

Komentirajte prvi

New Report

Close