Čišćenje NLB-a, na bubnju i Optima?

Autor: Danijela Jozić / VLM , 10. siječanj 2013. u 17:59
Plan restrukturiranja poslan je Europskoj komisiji

Najveća slovenska banka prodaje leasing kuće, faktoring i neprofitabilne podružnice.

Uprava Nove ljubljanske banke (NLB) poslala je početkom godine u Bruxelles prijedlog programa restrukturiranja, što je bila dužna učiniti s obzirom da spada u skupinu europskih banaka koje su zbog manjka kapitala dobile pomoć države.

Slovenija je svojoj najvećoj banci lani kroz dvije financijske "injekcije" dala više od 620 milijuna eura. Ono što je za hrvatsku javnost zanimljivo, a o čemu neslužbeno piše list Finance, je da NLB planira prodati svo leasing poslovanje što uključuje i prodaju hrvatskog Optima leasinga. Traženje kupca za Optimu vjerojatno neće biti jednostavno s obzirom da se uz tu tvrtku posljednjih godina vezuje jedna od najvećih gospodarskih afera na ovim prostorima. Optimu je NLB osnovao zajedno s poduzetnikom Goranom Crnčevićem, vlasnikom Spectator grupe. Crnčević je prije nekoliko godina počeo optuživati određene ljude iz NLB-a i Optima leasinga za nestajanje novca i sumnjive transkacije u kojima su bili povezani s nekim hrvatskim poduzetnicima i odvjetnicima.

U konačnici je Crnčević Optimu i NLB tužio za čak 157 milijuna eura. I Optima je protiv bivšeg suvlasnika podnijela više od 50 tužbi, s tim da i jedna i druga strana plasiraju posve drukčije informacije o njihovim ishodima. Inače, uz prodaju leasing kuća, NLB prema programu poslanom Europskoj komisiji, navodno prodaje faktoring tvrtke Prvi faktor i to na svim tržištima. U planu je i prodaja svih tvrtki kćeri i podružnica u inozemstvu u kojima su zabilježeni gubici (Interfinanz u Züerichu, podružnice u Ukrajini, Bugarskoj i Češkoj). Podružnica u Trstu bit će zatvorena. NLB, između ostalog, uvodi i zabranu financiranja novih građevinskih poslova na kojima je banka imala najveće gubitke.

Komentirajte prvi

New Report

Close