Cijene nafte nadomak 110 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. srpanj 2013. u 16:02
Thinkstock

Cijene nafte približile su se u utorak razini od 110 dolara za barel, poduprte priljevom spekulativnog kapitala i previranjima u Egiptu koja bi mogla prouzročiti poremećaj u prometu kroz Sueski kanal.

Cijene nafte približile su se u utorak razini od 110 dolara za barel, poduprte priljevom spekulativnog kapitala i previranjima u Egiptu koja bi mogla prouzročiti poremećaj u prometu kroz Sueski kanal.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 41 cent, na 109,50 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 106,55 dolara.

Analitičari ističu da je jedan od razloga za skok cijena nafte u proteklim tjednima, uz snažan pad zaliha u SAD, i spekulativni kapital.

"Na naftna tržišta slio se značajan spekulativni kapital iako visoke cijene benzina koče daljnji rast cijena jer ograničavaju potražnju", tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Značajniji rast cijena koči i neizvjesnost u pogledu potražnje u predstojećim mjesecima s obzirom na slabosti u gospodarstvu.

Tako je indeks gospodarske klime u Njemačkoj, koji izrađuje institut ZEW, neočekivano pao u srpnju a Azijska razvojna banka (ADB) snizila je prognoze rasta za azijska tržišta u nastajanju u ovoj i idućoj godini, zbog slabije prognoze za Kinu.

Jučer je kineski statistički ured objavio da su aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu porasle za 7,5 posto, u odnosu na 7,7 posto koliko su uvećane u prethodnom tromjesečju.

Pozornost se sada okreće zalihama u SAD-u. Očekuje se da će tjedno izvješće privatnog Američkog instituta za naftu (API) pokazati da su se komercijalne zalihe sirove nafte u prošlom tjednu smanjile za dva milijuna barela.

Naftna tržišta crpe potporu i iz previranja u Egiptu jer se strahuje da bi mogla prouzročiti poremećaje u prometu kroz Sueski kanal, važan plovni put za značajan dio svjetske nafte.

Jučer je u Egiptu ubijeno sedmero ljudi a ranjeno ih je više od 260 kada su se pristaše svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija sukobile s njegovim protivnicima i snagama sigurnosti.

Sutra će sve oči biti uprte u guvernera američke središnje banke Bena Bernankea i njegov govor u Kongresu, zbog smjernica o poticajnim mjerama za gospodarstvo. Bernanke je signalizirao da bi ih Fed mogao početi ukidati u drugoj polovini godine ali je naknadno ustvrdio da je stanje na tržištu rada još uvijek slabo a inflacija niska.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 105,31 dolar, što znači da je bila 49 centi viša nego na kraju prošlog tjedna.

Komentirajte prvi

New Report

Close