Cijene nafte ispod 98 dolara, i dalje u fokusu slaba potražnja i obilna ponuda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. rujan 2014. u 16:36
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Cijene barela nafte spustile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 98 dolara, budući da su slaba potražnja i obilna ponuda potisnule u drugi plan očekivano smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Cijene barela nafte spustile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 98 dolara, budući da su slaba potražnja i obilna ponuda potisnule u drugi plan očekivano smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 67 centi u odnosu na zatvaranje na kraju prošlog tjedna, na 97,72 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 50 centi nižoj cijeni, od 91,91 dolar.

Prošlotjedne najave iz OPEC-a da bi grupa mogla smanjiti proizvodnju u sljedećoj godini poduprle su cijenu na londonskom tržištu. Mnoge članice OPEC-a ne žele da cijene nafte budu niže od 100 dolara kako bi mogle financirati svoje financijske potrebe. Grupa će raspravljati o proizvodnji na sastanku u studenom.

U međuvremenu se pozornost ulagača na naftnim tržištima okrenula sumornim gospodarskim izgledima u Europi i Kini, koji smanjuju potražnju za naftom.

Zabrinutost zbog dugotrajne stagnacije u Europi iskazana je na jučerašnjem sastanku predstavnika 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 u Australiji, pri čemu je američki ministar financija Jack Lew poručio europskim vladama da potaknu domaću potražnju kako bi smanjile nezaposlenost i izbjegle deflaciju.

Strahuje se da bi slaba Europa mogla za sobom povući i niz drugih gospodarstava, upozoreno je sa sastanka G20.

Kratkoročne poticajne mjere trebale bi biti kombinirane sa strukturnim reformama, te dvije stvari ne bi smjele biti predstavljene kao alternativa, naglasio je ipak američki ministar financija.

"I dalje se većinom očekuje pad cijena, s obzirom na pesimistična predviđanja vezana za rast potražnje i na obilnu ponudu", ističe Andrey Kryuchenkov iz londonske podružnice ruske banke VTB Capital.

"Mislim ipak da je prostor za pad ograničen", napominje. "Tržište je jako osjetljivo na nervozu u pogledu opskrbe, zbog brisanja premije na rizik i sudeći po prošlotjednoj reakciji na novi poremećaj u opskrbi iz Libije i na najave iz OPEC-a."

Libijska je proizvodnja pala na 700.000 barela dnevno, što je gotovo 20 posto manje u odnosu na prethodni tjedan, jer su naftno polje El Sharara i rafinerija Zawiya i dalje zatvoreni, kazao je u nedjelju glasnogovornik državnog naftnog poduzeća. Razlog prekida su oružani sukobi naoružanih milicija.

Investitori se sada okreću smjernicama o kineskoj potražnji, koje će pokušati iščitati iz indeksa menadžera nabave za industrijski sektor, na sutrašnjem rasporedu objave.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 94,44 dolara, što znači da je bila 75 centi niža nego prethodnog trgovinskog dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close