Bruto dobit banaka u prvom polugodištu 3,8 milijardi kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. kolovoz 2019. u 15:59
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Podatci središnje banke pokazuju i da je u prvoj polovini ove godine ukupna imovina banaka u Hrvatskoj na godišnjoj razini smanjena za 1,35 posto, na 411,9 milijardi kuna.

Banke u Hrvatskoj u prvom su polugodištu ove godine ostvarile bruto dobit u iznosu od 3,8 milijardi kuna, što je za 347,9 milijuna kuna ili za 10 posto veća dobit u odnosu prema istom lanjskom razdoblju, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB). 

Podaci središnje banke o poslovanju kreditnih institucija na dan 30. lipnja ove godine odnose se na ukupno 20 banaka, što je tri manje nego krajem lipnja prošle godine.

Naime, krajem prošle godine i u travnju ove godine provedena su tri pripajanja na hrvatskom bankarskom tržištu – u listopadu prošle godine Veneto banka je pripojena Privrednoj banci Zagreb (PBZ), u prosincu 2018. je Splitska banka pripojena OTP banci Hrvatska, a u travnju ove godine je Jadranska banka pripojena Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB).

Podatci središnje banke pokazuju i da je u prvoj polovini ove godine ukupna imovina banaka u Hrvatskoj na godišnjoj razini smanjena za 1,35 posto, na 411,9 milijardi kuna. 

Po privremenim nerevidiranim podacima na dan 30. lipnja 2019. godine, ukupno je 18 banaka poslovalo s bruto dobiti, a dvije s gubitkom. 

Najveću dobit u prvih šest mjeseci i ove je godine imala Zagrebačka banka, 1,3 milijarde kuna, što je za 29,5 posto veća dobit nego u istom lanjskom razdoblju. 

Slijedi PBZ s bruto dobiti od 850,9 milijuna kuna ili 15,4 posto više nego lani. 

Znatan porast bruto dobiti bilježi OTP banka Hrvatska, sa 151,4 milijuna kuna u prvoj polovici prošle na 417,8 milijuna kuna u prvom polugodištu ove godine. No, na taj je rezultat utjecala i činjenica da je OTP banka krajem prošle godine pripojila Splitsku banku. 

Među velikim bankama jedina koja na godišnjoj razini bilježi pad bruto dobiti je Erste&Steiermaerkische bank, sa 622,1 milijun kuna krajem lipnja 2018. godine na 403,2 milijuna kuna krajem lipnja ove godine. 

Addiko Bank je prvo polugodište ove godine zaključila s bruto dobiti od 157,8 milijuna kuna, što je za 15,2 milijuna kuna više nego u istom lanjskom razdoblju. 

Po visini bruto dobiti slijedi najveća banka u većinskom državnom vlasništvu, HPB s dobiti od 153 milijuna kuna, što je za 32,6 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine. 

Podaci središnje banke, koji se temelje na podacima koje banke dostavljaju HNB-u, pokazuju i da su prvo polugodište ove godine s gubitkom završile dvije banke, što je upola manje nego krajem lipnja lani kada su gubitak iskazivale četiri banke.  

S gubitkom su prvih šest mjeseci ove godine završile Croatia banka, i to gubitkom od 20 milijuna kuna, te J&T banka s 2,4 milijuna kuna gubitka. 

HNB-ovi privremeni nerevidirani podaci za kreditne institucije obuhvaćaju i podatke o poslovanju četiri stambene štedionice, koje za prvo polugodište iskazuju bruto dobit od 11,6 milijuna kuna, što je za 3,9 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani. 

Zbroje li se podaci o poslovanju banaka i stambenih štedionica, bruto dobit svih kreditnih institucija na kraju lipnja ove godine iznosila je 3,81 milijardu kuna, dok je u istom razdoblju lani iznosila 3,46 milijardi kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close