Branson želi 600 bankovnih poslovnica

Autor: Poslovni.hr , 26. svibanj 2011. u 22:00

U Virgin grupi koju kontrolira Richard Branson već posluje kompanija Virgin Money koja bi kupnjom poslovnica od Lloyds Banking grupe postala šesta britanska banka po veličini

Poznati britanski poduzetnik Richard Branson namjerava kupiti 600 bankovnih poslovnica koje je Lloyds Banking Group primoran prodati. Prema pisanju Financial Timesa, Branson se ovog tjedna već sastao s glavnim izvršnim direktorom Lloyds banke Antónijom Horta-Osórijom, a službenu ponudu namjerava podnijeti tijekom srpnja. “To se može dogoditi brzo i lako”, kazao je Branson.

Vlasnik poznate Virgin grupe, unutar koje posluje niz kompanija, želi ovim potezom proširiti poslovanje na pružanje dodatnih financijskih usluga. Unutar Virgin grupe već posluje kompanija Virgin Money koja se prije nekoliko godina počela širiti s britanskog i na inozemna tržišta. Kompanija se bavi kreditiranjem i izdavanjem kreditnih kartica, a namjera menadžmenta je u budućnosti pružati punu bankovnu uslugu.Britanski političari rado bi vidjeli novoga jakog igrača u tamošnjem bankovnom sektoru. Na bankovnom tržištu Velike Britanije dominiraju četiri velike banke. Kupnjom šeststo poslovnica Lloydsa Virgin Money bi postao šesta britanska banka po veličini. Virgin Money je već započeo razgovore s pojedinim ulagačima i do srpnja namjerava imati spremnih do tri milijarde funti za financiranje preuzimanja.Lloyds Banking grupa dijelom se nalazi u državnom vlasništvu nakon što je krajem 2008. godine britanska vlada bila primorana dokapitalizirati niz banaka kako bi ih spasila od propasti. Kako bi zadržao pravo na državnu pomoć, Lloyds mora prodati 600 poslovnica zbog održavanja tržišne ravnoteže. No Nezavisna komisija za bankarstvo koju je imenovala britanska vlada preporučila je i da se Lloyds prisili na prodaju daleko više poslovnica kako bi se smanjio rizik koji velike banke predstavljaju za britanski financijski sustav.Prodaja Lloydsovih poslovnica mogla bi privući i još nekoliko interesenata, a kao najvjerojatniji kandidati spominju se australske banke.
(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close