Bježeći od bankrota Srbi probili rekord javnog duga

Autor: Rato Petković / VLM , 30. rujan 2012. u 22:00
Mlađan Dinkić zadovoljan je što je unatoč padu rejtinga kamata na obveznice bila povoljna

Nakon prodaje milijardu dolara obveznica za krpanje proračunske rupe dug će dosegnuti 55 posto BDP-a

Ministarstvo financija Srbije prodalo je obveznice vrijedne milijardu dolara kojima će smanjiti "rupu" u proračunu. S uglavnom inozemnim investitorima, a najviše ih je bilo iz SAD i V. Britanije, ugovorena je kamata od 6,6%, što je 0,9-postotnih bodova manje od prethodne prodaje.

Vlada je postigla povoljniju kamatu unatoč tome što su joj dvije agencije smanjile kreditni rejting. Prema riječima ministra Mlađana Dinkića, vlada je kanila prodati obveznice u vrijednosti 750 mil. USD, ali kako je potražnja bila četiri puta veća od ponude, odlučeno je da se iznos poveća. Do kraja godine planira se još jedna transakcija kako bi u potpunosti osigurao novac za rashode. Ne uspije li se u tome, vlada u rezervi ima očekivani kredit od 850 mili. dolara, koji je zatražila od kineske Eksim banke. Osim toga iz Pekinga je u Beograd stiglo pismo kojim se od vlade traži da se izjasni je li zainteresirana za dio sredstava od ukupno 10 mlrd. USD, koje ga je kineska vlada namijenila za 16 zemalja središnje i istočne Europe.

Prilikom preuzimanja vlasti novi ministarski kabinet naslijedio je manjak u proračunu od 2,2 milijarde eura. Obavljeni rebalans nije smanjio financijske obveze države, pa je vlada primorana na nova zaduženja iako je već prekoračena granica zaduženosti; javni dug prije novih zajmova iznosio je 15,47 milijardi eura ili 51,1% BDP-a. Novim zaduženjem vlada će taj postotak podići na 55%. No na to je primorana kako bi izbjegla bankrot jer do kraja godine mora vratiti više od milijardu eura inozemnog duga.

Komentirajte prvi

New Report

Close